Visszér

Visszér kezelése természetesen

Képesek vagyunk azt gondolni, hogy a visszér az időskor problémája, de ebben nem lehetünk biztosak. Az első jelek már serdülőkorban megjelenhetnek. A kezelést nem érdemes halogatni, hatékonyabb az eredmény, ha az elváltozást idejében orvosoljuk.

Tartalom:

Mi is az a visszér tágulat?

Visszérgyulladás, visszértágulatA szívből kiáramló vér egy körkörös érhálózaton keresztül jut el az egyes sejtekhez. Ez az érhálózat végül ismét a szívbe fut be. A szívből induló artériák egyre kisebb erekké ágaznak el, míg végül a kis kapilláriserekből a tápanyagok a sejtekbe fel tudnak szívódni, majd ezek a kis erek újra összefutnak, egyre nagyobb vénás erekké egyesülnek. A vér folyamatos mozgását a szív pumpáló funkciója biztosítja. A lábszárakból azonban nehéz visszapumpálni a vért a szív magasságáig, ezért a lábszár vénáiban kis billentyűk helyezkednek el, amelyek csak felfelé engedik áramolni a vért.

A sok állástól vagy üléstől, illetve a vénabillentyűk károsodásából adódóan a lábszár vénái kitágulhatnak, kanyargóssá válnak, és faluk megmerevedik. Emiatt a vérben áramló fehérvérsejtek csapdába esnek, mivel a megnőtt vénás nyomás miatt a kis erekben fehérvérsejt-dugók alakulnak ki. Az így csapdába került fehérvérsejtek enzimeket szabadítanak fel, melyek károsítják az érfalat. A hajszálerek és a kis vénák fala így áteresztővé válnak, vizet és salakanyagot engednek át, amely tovább károsítja a környező szöveteket. A szövetekbe áramló víz nehézláb érzést és feszülést okoz.


A visszér tágulatnak különböző okai lehetnek:

  • lehet, hogy az érfalak kötőszöveti elemei lazábbak – ez általában családi örökség
  • lehet, hogy a vénákat körülvevő izmok – melyek segítik a vér visszaáramlását – elégtelenül működnek – ez általában a mozgásszegény életmód, a hosszan tartó egy helyben állás vagy hosszan tartó ülés gyakori következménye.


Ezek a tényezők egyenként, vagy együttesen a vénák falának tágulatához vezetnek.

Az erek rostjai nem bírják a terhelést. Ahogy az ér tágul, a billentyűk már nem tudják feladatukat ellátni. A bőr alatt kék-piros villámszerű vonalak, vénatágulatok jelennek meg, melyet a köznyelv visszérnek nevez. Hosszabb idő elteltével a folyamat a mélyebben fekvő vénákat is eléri, mely már a végtag működési zavarát is okozhatja. Sokan csak kozmetikai problémának tekintik a visszeret, pedig ezeket nem szabad félvállról venni, mert megnövelhetik a trombózisra, illetve az embóliára való hajlamot. A felduzzadt vérerecskék, melyekben lelassul a véráramlás, károsíthatják a bőr tápanyagellátását és ennek akár lábszárfekély is lehet a vége.

Visszérgyulladás tüneteiVisszér tünetei

  • viszkető, száraz bőr a tágult erek környezetében
  • ekcéma, bőrgyulladások kialakulása a lábszáron, főként az erek környezetében
  • barnás pigmentfoltok megjelenése a bokák felett
  • hosszas álldogálást vagy ülést követően kialakult lábduzzadás
  • elnehezült láb, úgynevezett "nehézláb érzés"
  • vádli feszülés, gyakori izomgörcs a vádliban
  • előrehaladott állapotban kicsi, kanyargós, kidomborodó, kék erek, főként a boka környékén és a lábszáron, illetve a comb felső felszínén


Visszér elleni készítmények a webáruházban>>>

 

A visszér kialakulásának lelki okai

A visszér kialakulása utalhat arra, hogy nehezen állsz ki magadért. A vénabillentyűk és az elgyengült kötőszövet képtelen feljebb pumpálni a vért - szimbolikus értelemben az életerőt - a testben, így az az alsóbb csakrákban telepszik meg. Mindez tágabb értelemben azt jelezheti, hogy lelkileg elfásultál, nincs miért tovább előre menned. A kiáradó életenergia nem akar visszatérni. A vitalitás elakad a test alsó felében, ami egy helyben topogást jelent.

Túlzott elvárásokkal vagy magaddal szemben és véleményed szerint törekvéseidért nem kapod meg a megfelelő elismerést, jutalmat. A visszerek jelezhetik, hogy véráramlásodhoz hasonlóan a gondolkodásod is csiga lassú lett, és fogcsikorgatva próbálsz változtatni azon a helyzeten, melyben éppen vagy. Előfordulhat, hogy megrekedtél egy számodra kellemetlen szituációban, és nem látod a kiutat.

Nagyon erős a földi vonatkozás: a visszérben szenvedő embert nehézkesség, engedékenységre való hajlam hiánya, és a belső rugalmasság hiánya jellemzi. A visszér mutatja, hogy „viselője” takaréklángon él, sokszor időzik olyan helyen, ahol nem szeret lenni, de mégis nehezen szánja rá magát a továbblépésre.

 

Visszér elleni természetes gyógymódok

Visszér fájdalomA visszér megjelenését sokan csak kozmetikai problémának tartják, pedig ettől többről van szó. A súlyosabb betegség elkerülése érdekében, fontos a visszér kialakulásának megelőzése: fehérje és vitamindús táplálkozás, rendszeres testmozgás (akár a napi rendszeres séta is elegendő.) Az arra hajlamosak (főleg álló- és ülő munkakör esetén), viseljenek kompressziós harisnyát, mely elősegíti a normális vénás visszaáramlást.

A hideg-meleg fürdők váltogatása nagyon jó értorna, érdemes minden este alkalmazni.

Már kialakult betegség esetén a helyzet súlyosbodásának megakadályozását kell szem előtt tartani. Célszerű a lábakat gyakran felpolcolni, valamint elkerülni a túlzott súlygyarapodást. Terhesség idején erre különösen figyelni kell.

Kerülendők:
- súlyfelesleg
- hosszas álldogálás és/vagy ülés
- kialakult tágulatok esetén hosszas hőhatás (pl: napozás)
- erős igénybevételt igénylő sportok
- bizonyos hormonkészítmények (pl. fogamzásgátló tabletta)

Ajánlott:
- hideg-meleg lábzuhany váltogatása
- rövid, kb. 10 perces szaunázás, utána mindig hideg lábfürdő
- torna és sport
- E- és C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása
- A szív és érrendszert támogató gyógynövények, vagy gyógynövényes készítmények alkalmazása.

 

Visszér elleni készítmények a webáruházban>>>

 

Az E- és a C-vitamin fontossága visszeres láb esetén

 

C-vitamin visszér ellenC-vitamin – erősíti az erek falát és javítja a keringést. Segíti a kollagén előállítását és beépülését, amely a szövetek rugalmasságát biztosítja. Egy 1999-es  tanulmány azt bizonyította, hogy napi 500 mg C-vitamin hosszú távú fogyasztása a már kialakult szív és érrendszeri károsodásokat visszafordítja. A hatás már 30 nap múlva jelentkezett!
Egy 2002-es vizsgálat bizonyította, hogy a vér magas C-vitamin tartalma védi az érfalak izomzatát, vagyis megőrzi az erek rugalmasságát. A cikk adatait átszámolva napi 2500 mg C-vitamin fogyasztása javasolt.
A C-vitamin védi tehát az erek falát, csökkenti a koleszterinszintet és a különféle oxidációs károsodásokat. Rendszeres C-vitamin szedés jelentősen csökkentené a szív és érrendszeri betegségek kialakulását, véd az infarktustól, a magas vérnyomástól és az agyvérzéstől is.

(forrás: www.tenyek-tevhitek.hu – Szondi Gábor: A C-vitamin c. cikke)

 

E-vitamin visszér ellenAz E-vitamin legfontosabb szerepe a sejthártya védelme.  Megakadályozza, hogy az oxidáció hatására a sejthártyák többszörösen telítetlen zsírsavai károsodjanak, valamint antioxidánsként segít semlegesíteni a sejteket károsító szabad gyököket. Az összes antioxidáns közül az E-vitamin nyújtja a legnagyobb védelmet a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, ezen kívül megelőzi a vérrögök kialakulását is, így elkerülhető a trombózis. A természetben a legnagyobb E-vitamin tartalommal a lenmag, illetve a lenmagolaj bír, de fontos E-vitamin forrás valamennyi olajos mag és növényi olaj is.


 

Visszér elleni gyógynövények

 

Vadgesztenye - a visszér első számú gyógynövénye

Vadgesztenye visszérreA vadgesztenye az egyik legfontosabb gyógynövény a visszérfal erősítésére. Amellett, hogy erősíti az ereket, csökkenti törékenységüket, áteresztő képességüket. Megszünteti a kis erek körüli vérzéseket, elősegíti a visszérgyulladás és a lábszárfekély gyógyulását. Miután az aranyér is tulajdonképpen visszér, az aranyeres panaszokat is enyhíti, lerövidíti a gyógyulási időt. A vadgesztenye hatóanyagai az erekre, különösen a vénákra fejtenek ki jótékony hatást. Enyhítik a fájdalmat és oldják a görcsöket.

A vadgesztenyét soha ne szedjük magunk és ne fogyasszuk, mivel önmagában mérgező. Vásároljunk ellenőrzött visszér elleni vadgesztenye tablettákat, melyek a vadgesztenye ehető kivonatát tartalmazzák. A vadgesztenye kivonatait visszér elleni kenőcsök, krémek, alkoholos kivonatok is tartalmazzák, melyek külsőleges alkalmazása szintén jótékony a visszér tüneteinek enyhítésére.

Vadgesztenye készítmények a webáruházban>>>

 

Somkóró - visszérgyulladásra és megelőzésre

Somkóró tea visszér ellenA somkóróban lévő hatóanyagok közül a kumarin és a flavonoidok fontosak a visszér gyógyításában. A kumarin fokozza az erek falának ellenálló képességét, a flavonoidok pedig gyulladáscsökkentők. Visszeres panaszokra ajánlatos somkóró teát inni naponta legalább háromszor. A somkóró tea megakadályozza az új visszerek és aranyerek képződését, valamint elősegíti a visszérgyulladás gyógyulását.

Somkóró tea elkészítése: 1 csésze lobogó vízzel kell 2 teáskanál szárított orvosi somkórót leforrázni, majd 10 perc állás után leszűrni. Langyosan, ízesítve vagy ízesítés nélkül fogyasztható.

Somkórófű tea a webáruházban>>>

 

Fekete áfonya – terhesség alatti visszér kezelésére

Érfal erősítő fekete áfonyaA fekete áfonya vitaminban gazdag gyümölcs. Az érfalra és a vérkeringésre gyakorolt jó hatása miatt a visszér és az aranyér kezelésére is alkalmazzák, különösen terhesség idején.

A fekete áfonya javítja az érfalak rugalmasságát és erősíti az erek közötti kötőszövetet. Javítja a hajszálerekben a vérkeringést, ezért jó azok számára, akiknek a végtagjaiban rossz a vérkeringés.

 

Fekete áfonya készítmények a webáruházban>>>

 

Gyógynövényes visszérkrémek és visszér elleni kenőcsök

 

Körömvirág kenőcs visszérre

Gyulladáscsökkentő körömvirág visszér ellenA körömvirág kiváló gyulladáscsökkentő gyógynövény. A körömvirágból készített kenőcs fékezi a visszeres lábon a gyulladásos folyamatokat, javítja a bőr vérellátását, elősegíti az új szövetek képződését. Fokozza az érfalak és a bőr rugalmasságát. A visszeresség egyik előjele a viszkető, száraz bőr, ami a bőrszövetek rossz vérellátásából adódik. A száraz, kirepedező bőr nagyobb eséllyel fertőződik, főként, ha állandóan vakarjuk. Gyakrabban alakul ki rajta ekcéma, gombásodás, bőrgyulladások. A körömvirág hatóanyagai enyhítik a viszketést és táplálják a bőrt, csökkentik a fertőződés veszélyét, segítik a már kialakult bőrbetegségek visszahúzódását. Aranyeres panaszokra szintén jó hatásfokkal alkalmazható.

Ajánlott a körömvirág kenőcsöt naponta többször, legalább reggel és este alkalmazni. Érdemes nem csak az érintett területet, hanem a térdtől egészen a lábfejig terjedően bekenni vele a lábakat. Ha valaki napközben gyógyharisnyát visel, este zuhanyozza le a lábát térdtől lefelé előbb meleg, majd hideg vízzel, utána kenje be körömvirág kenőccsel és tartsa egy ideig felpolcolva.

Körömvirág krémek a webáruházban>>>

 

Propoliszos kenőcs visszérre

Propolisz visszér ellen

A tiszta propolisz kimagaslóan hatékony elemekből áll. Legfontosabb alkotórészei a flavonoidok, melyek gyulladáscsökkentő hatásúak. További fontos alkotórészei a C- és E-vitamin, többféle B-vitamin, aminosavak, enzimek, ásványi anyagok. Bizonyítottan tartalmaz ferulasavat, amitől baktériumölő és baktériumfejlődést gátló hatású (külsőleges felhasználás esetén).

A propoliszos kenőcs nagyon hatásos visszérre, mert növeli az erek rugalmasságát és gyulladáscsökkentő hatású. A népgyógyászatban használják még fekélyek, vérkeringési és szívbetegségek kiegészítő kezelésére is, valamint sebgyógyításra. Visszérgyulladás, mélyvénás trombózis esetén alkalmazható propolisz tinktúra bedörzsölve, de kedvezőbb hatást mutat propolisz kenőcs formájában.

Propoliszos krém a webáruházban>>>

 

A legjobb visszérkrémek

Hatékonyabb, ha több, hasonló hatású gyógynövényt egyidejűleg alkalmazunk. Ezek ugyanis felerősítik egymás jótékony hatását és így felgyorsítják a gyógyulási folyamatot. Számos krém és kenőcs kapható, melyek többféle visszér elleni gyógynövény kivonatát tartalmazzák. Érdemes ezeket alkalmazni a jobb hatásfok érdekében.

 

Herbamedicus vadgesztenye és vörösszőlő levél balzsam visszérreA Herbamedicus Vadgesztenye és vörössző levél balzsam több kiváló gyógynövény kombinációja, melyek igen hatékonyak a visszér tüneteinek enyhítésében. A visszérgyulladás enyhítésében élen járó vadgesztenye kivonatot, érfalerősít vörösszőlő levelet, vérkeringés fokozó és gyulladáscsökkentő árnikát, valamint a fájdalom és kékes lilás foltok ellen ható fekete nadálytő kivonat együttes ereje rövid időn belül enyhülést hoz a feszülő, fájó, szúró vádlinak.

Kosárba

 

Dr. Kelen Seprűvéna krémDr. Kelen Luna Seprűvéna krém gyógyszerészek által kifejlesztett, kifejezetten a kékes-lilás seprűvénák megelőzésére és kezelésére megalkotott gyógynövényes krém. B3-vitaminnal segít megelőzni és kezelni a hajszálértágulatokat, seprűvénákat. Hatékony megoldást kínál a bőrön vöröses, kékes színnel megjelenő felületi értágulatok ellen. Aktív anyaga a véráramlást fokozó niacinamid (B3 vitamin), a véna falát erősítő, az érfalak átjárhatóságát optimalizáló japánakác- és vadgesztenye-kivonat, valamint citrom- és rozmaringolaj. Nem tartalmaz mesterséges illatanyagokat, sem mesterséges színezőanyagokat. A gyártó javaslata szerint terhesség és szoptatás alatt is biztonságosan alkalmazható.

  Kosárba

 

 

Plerudin Forte visszérkrém orvosi pióca kivonattal

A Plerudin Forte visszérkrém egyedisége abban áll, hogy orvosi pióca kivonatot tartalmaz, amely véralvadásgátló hatású. Így megakadályozza a vérrögképződést, vagyis trombózis megelőző hatású. Emellett a véraláfutások, kidagadt erek állapotát is javítja. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. Annak köszönhetően, hogy egyedülálló módon orvosi pióca kivonatot tartalmaz, súlyosabb állapotú visszeres láb tüneteinek kezelésére és gyulladásos vénatágulatok kezelésére is javasolt.

 

  Visszér természetes gyógymódjai, visszérkrémek



Összeállította: Szöllősi Adrienn

Felhasznált forrás: www.hazipatika.com


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Így gyógyulhatsz