Köhögés elleni útifű szirup készítése házilag

Lándzsás útifű szirup készítése házilag Aki a természetes gyógymódok híve, annak felső légúti gyulladás, köhögés esetén a lándzsás útifű rögtön eszébe jut, mint hatékony köhögés elleni gyógynövény.

Az útifűnek a levelét használjuk gyógyászati célokra. A téli hónapokat kivéve, egész éven át gyűjthető. Friss és szárított állapotában is hatásos. Készíthetünk belőle gyógyteát, melyből napi 2-3 bögrével is lehet inni, illetve szirup formájában is fogyasztható. A szirup azért is jó, mert sűrű állaga miatt szépen megtapad a torok nyálkahártyáján és így hosszan tartó hatást tud kifejteni. Édes íze miatt a gyermekek is szívesen fogyasztják, ezért köhögés esetén nekik is adható.

A gyógyszertárakban és drogériákban kapható útifű szirupok többsége tartalmaz valamilyen tartósítószert, mesterséges színezéket, illetve cukrot vagy más édesítőt. Cukorbetegeknek ezért nem is nagyon ajánlottak.

Ha szeretnél természetes összetételű, cukormentes útifű szirupot a bolti készítmények helyett, akkor ezt könnyen elkészítheted saját magad is otthon. Igaz, túl nagy mennyiséget nem érdemes belőle csinálni, hiszen tartósítószer hiányában nem áll el sokáig.
 

 

Lándzsás útifű szirup hozzávalók:

Lándzsás útifű szirup hozzávalói
1 maréknyi (kb. 2-3 evőkanál) szárított vagy friss útifű levél

1 csésze (kb. 2-2,5 dl) víz

200 g méz (cukorbetegeknek kizárólag akácméz!)

1 db steril befőttes- vagy szörpös üveg

 

 

Lándzsás útifű szirup elkészítése lépésről lépésre:

 

Lándzsás úfifű levél forrázás

 

1. Forrald fel a csésze vizet.

2. Mikor gyöngyözik a víz, vedd le a gázról, majd öntsd rá az úrifű levélre.
 

 


Lándzsás útifű levél tea letakarva

 

 

3. Takard le és hagyd kihűlni.



 


Útifű tea leszűrve

 

4. Ezután szűrd le. Az eltávolított leveleket kézzel  is nyomkodd ki, hogy minél több hatóanyag legyen lében.

 

 



Lándzsás útifű tea főzése


5. A leszűrt útifű levet forrald fel újra, majd közepes lángon felére sűrítsd be (vagyis várd meg, míg a víz kb. fele elpárolog belőle.)
 

 



Útifű tea felöntése mézzel

6. Egy picit hagyd hűlni, de csak annyira, hogy a méz még feloldódjon benne. Add hozzá a 200 g mézet, majd jól keverd el. Ha nem elég sűrű, tehetsz még hozzá mézet. Arra figyelj, hogy melegen hígabb, ahogy hűl, úgy sűrűsödik.

 

 



Lándzsás Útifű szirup


7. Még melegen öntsd bele steril üvegbe.

 

 

 



Házilag készített útifű szirupA szirupot célszerű sötét üvegbe helyezni és fénytől védett, hűvös helyen tartani. Ha nincs sötét üveged, akkor alufóliával tekerd körbe az üveget, hogy fény ne érje. Hűtőben is tarthatod, ha nincs hideg spájzod.

Ebből a szirupból 4-6 óránként fogyaszthatsz egy-két teáskanállal. Csillapítja a köhögési ingert, megszünteti a gyulladás miatt érzett torokszárazságot, segít felköhögni a letapadt váladékot.

Az útifű egyébként nem csak váladék oldó, hanem gyulladás csökkentő is. Felső légúti hurutnál, köhögésnél, torok- és mandulagyulladásnál, asztmánál is jól alkalmazható. A útifű szirupot és az útifű teát felváltva is fogyaszthatod napközben. A főzetével gargarizálhatsz is napjában többször.

A sziruphoz más köhögéscsillapító gyógynövényeket is felhasználhatsz a nagyobb hatékonyság érdekében. Például adhatsz hozzá akácvirágot, kakukkfüvet, zsályát és bodzát is. Tovább fokozhatod a hatását, ha akácmézzel vagy hársfa mézzel készíted.

landzsas-utifu-szirup-keszitese-hazilag


 

Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Készítsd magad!