Strandolás gyerekkel – ezekre figyelj a biztonsága érdekében!

Strandolás gyerekkel – ezekre figyelj a biztonsága érdekében!

A strand rengeteg veszélyforrást rejt, a gyermekek számára különösen. Ha nem is tudsz mindenre felkészülni, sok baj megelőzhető néhány praktikus dologgal, és némi odafigyeléssel. Összeszedtem Neked néhány hasznos tippet segítség képpen.

Biztonságos strandolás gyerekkel

1. Napvédelem

A strandon az egyik legfontosabb, hogy gyermeked érzékeny bőrét védd az UV sugárzástól és a leégéstől.

  • A parton keress valami jó kis árnyékos helyet a letelepedéshez. Egész napos strandoláshoz érdemes vinned strandsátort, mert biztosan nem találsz olyan helyet, ami hosszú órákon át árnyékos marad.
  • Védd a gyermeked fejét a napsütéstől vékony sapkával, vagy kendővel. Erre a sötétkék Nike sapka nem biztos, hogy a legmegfelelőbb. Praktikusabb valamilyen világos színűt választani, még ha no name is. A legjobb a fehér, ami visszaveri a fényt, így nem fülled be alatta a gyermek feje. Sapkából, kendőből legalább kettőt vigyél, hogy legyen váltó, ha az egyik fürdőzés közben vizes lesz.
  • Naptej – a napvédelem legfontosabb eszköze. Ha a gyermekedről van szó, akkor csakis a legbiztonságosabb jöhet szóba. Válassz olyat, ami természetes összetevőkből készült, megfelelő védelmet nyújt az UV sugárzás ellen, és legalább 30-as faktorszámú.

A biztonságos naptej kiválasztása azonban csak az első lépés. A megfelelő használatra is oda kell figyelni, mert egyébként lehet bármilyen hiper-szuper az a naptej, nem fog megfelelő védelmet nyújtani gyermeked számára.

Fontos tudni, hogy a naptejeknek is van hatóidejük, vagyis nem nyújtanak azonnali védelmet. Érdemes már otthon, indulás előtt bekenned vele a picit, hogy biztosra menj. Nem elég egyszer használni! Legalább két-három óránként kend be vele újra a gyermeket, fürdőzés után viszont mindenképpen! A vízben még a vízálló naptejek is leáznak, csak egy kicsit később, mint a nem vízálló társaik.

Tudj meg többet a naptejek használatáról ide kattintva>>>

 

 

2. Védd a sérülésektől és a fertőzésektől!

Bár nem tudsz minden pillanatban ott lenni mellette, és nem tudod minden botlástól megvédeni, bármennyire is szeretnéd, de vannak olyan esetek, amelyeket megelőzhetsz néhány praktikus dologgal.

  • Vigyázat, csúszásveszély! Ez nem csak a medence szélén, hanem szinte mindenhol ott leselkedik a strandon és a tengerparton. A vizes fű és tengerparti kavics, a wc, zuhanyzó mind fokozott csúszásveszélyt rejt.
  • Mi van, ha mezítláb belelép…? A strandon legtöbbször a kicsik talpa sérül meg. A fűben vagy a vízben óhatatlanul ráléphet egy kavicsra, faágra, vagy kagylóra, ami felsértheti a lábát. Ez nem csak fájdalommal jár, hanem könnyen el is fertőződhet.
  • Hideg kő, forró homok? – egyik sem kellemes, és még veszélyes is lehet. Mezítláb könnyen felfázhat a hideg kövön, a forró homok pedig megégetheti a finom bababőrt.
  • Bőrbetegségek? – sajnos mezítláb bármit könnyen összeszedhet. Lábgomba, futószemölcs, és még sorolhatnám.

Jó hír, hogy ezek akár el is kerülhetőek olyan cipővel, ami nem esik le a gyerek lábáról (tehát papucs semmiképpen nem jöhet szóba!), és megfelelő komfortérzetet nyújt a gyermek számára. A gyerekek ugyanis jobban szeretik a mezítlábazást és ortopéd szakorvosok szerint is egészségesebb, ha a gyermekünket mezítláb járatjuk.

Ajánlom Neked a Slipstop cipőket, amelyek minden szempontból megfelelőek strandoláshoz. Miért?

  • Csúszásmentes talppal rendelkeznek, így biztonságot adnak csúszós felszíneken. Slipstop cipő
  • Hideg és meleg talajon is hőálló – így véd a felfázástól, és a forró tengerparti homokban is bátran mászkálhat benne a pici.
  • Vízálló, klór- és só álló – vízben is lehet viselni, nem megy tönkre, még a legklórosabb medencében sem! Ráadásul nem esik le a lábáról úszás közben sem.
  • Egyszerű használat, kényelmes viselet! - olyan egyszerű ráadni, mint egy zoknit. Egy mozdulat és már rajta is van! Vékony és hajlékony, szinte, mintha mezítláb lenne. Na, ezt biztosan nem akarja majd levenni! Ráadásul nagyon sokféle mintával kapható, vidám színekben. Biztosan imádni fogja!
  • Szellőző, gyorsan száradó Softshell anyagból készült – tehát nem fülled bele a lába, és nem fenyegeti lábgomba kialakulása, mint a műanyag szandikban, cipőcskékben.
  • Védelmet nyújt a kórokozókkal szemben –A Slipstop cipő védelmet nyújt a medencében és a közösségi helyiségekben a baktériumok, vírusok és gombás fertőzések ellen, mert míg rajta van, a bőre nem érintkezik közvetlenül a kórokozók forrásával!
  • Nem csak a strandon viselheti – ne gondold, hogy csak a nyári szezon alatt tudod hasznosítani. A Slipstop cipőcskét otthon is viselheti, vagy a bölcsiben, oviban, játszóházban… Így ezeken a helyeken is óvhatod a felfázástól, a fertőzésektől és az elcsúszástól.

 

3. Rovarcsípés ellen mit tegyek?

A legjobb módszer a megelőzés. Vízparton leginkább a szúnyogoktól, kullancsoktól, a méhektől és a darazsaktól kell tartani. Bio Bio Baby rovarriasztó spray

  • Rovarriasztók - A vérszívókat leginkább ezekkel lehet távol tartani. Általában olyan anyagokat tartalmaznak, amelyeknek a szagát a rovarok nem szeretik, ezért messzire elkerülik. Mivel közvetlenül a bőrre kell kenni vagy fújni, ezért nagyon fontos, hogy a széles kínálatból természetes összetevőjű terméket válassz. A legpraktikusabbak a spay változatok, mert ezeket könnyebb használni nagyobb bőrfelületen. Csak arra vigyázz, hogy a gyermek szemébe ne kerüljön. Fújás közben tarts egy kendőt a pici arca elé, így a belélegzés lehetőségét is kivéded. A Bio Bio Baby Rovarriasztó spray egy különleges termék pici gyermekeknek szúnyogok, kullancsok és bogarak ellen. Pici babáknál is biztonságosan használható. Csak természetes növényi kivonatokat tartalmaz, és nem hajtógázas, tehát a környezetet is védi.
    Sajnos méhek és darazsak ellen nincs ilyen védelem. A legtöbb, amit tehetsz, hogy gondosan elcsomagolod az ételeket evés után, és az üdítőkre mindig teszel kupakot. A cukros levek, édes ételek és gyümölcsök odavonzzák a méheket, a húsételek pedig a darazsakat.
  • Ha már megcsípte… - a szúnyogcsípés kellemetlen, mert viszket és be is dagadhat. A méh- és darázscsípés emellett még fájdalmas is, és hosszabb idő kell a gyógyulásához. Amit rovarcsípést követően tehetsz, az a gyorssegély.
  • Jegeld, hűtsd, azonnal! - kapj ki egy jégakkut a hűtőtáskából és nyomd rá a csípés helyére. Ha nincs nálad semmi más, hideg vizes borogatás is megteszi. Ez kiveszi a tüzét, segít a duzzanat csökkentésében és az erek összehúzásával lassítja vagy megakadályozza a méreganyag szétterjedését.
  • Ha vittél magaddal valami jó kis savanyúságot az ebédhez, annak ecetes levével borogasd be a darázs- vagy szúnyogcsípés helyét. Az ecet szinte azonnal enyhíti a fájdalmat és a viszketést.
  • A legjobb, ha már otthon bedobsz a táskádba egy üveg levendula illóolajat. Ez nyugtatólag hat a bőrre, szünteti a bőrpírt, enyhíti a duzzanatot, segíti a gyorsabb gyógyulást. Kisbabáknál is biztonságosan alkalmazható. De csak és kizárólag ellenőrzött, 100% tisztaságú levendula olajat válassz, mint az Aromax vagy a Medinatural.

 

4. Strandolás után már nem lehet baj?

De igen. A napozás, a klóros vagy sós víz eléggé igénybe veszi a bőrt. Ráadásul a gyermekek bőre sokkal érzékenyebb a felnőttekénél, ezért az ő bőrvédelmükre fokozottabban kell figyelnünk.

  • Mielőtt elindultok haza, mindenképpen zuhanyoztasd le a kicsit is. Gyakran tapasztalom strandokon, hogy a szülők letusolnak – többnyire ők is csak azért, mert ragadnak a naptejtől -, de a gyerek majd ráér otthon… Strandolás után nem csak azért kell zuhanyozni, hogy lemossuk magunkról a naptejet. A strandon mindenféle baktérium, vírus rátapadhat a bőrünkre, ezért nem árt, ha ezektől is megszabadulunk, és megszabadítjuk gyermekünket is. Nem elég csak a tiszta víz alá állni! Feltétlenül használj tusfürdőt vagy szappant, ami nem szárítja a bőrt, de megfelelően oldja a zsíros krémeket, olajokat és fertőtlenít is. Ehhez válassz kemikália mentes bio tusfürdőt vagy natúr szappan, és hogy a fertőtlenítés is biztosítva legyen, teafaolajjal vagy levendulaolajjal készült változatokat. Kisbabádnak speciálisan neki tervezett bio kozmetikumokat használj, hogy minden bőrirritációt elkerülj.
  • A bőr hidratálása – ha jó naptejet választottál, akkor gyermeked bőrének hidratálásról is gondoskodtál a strandolás alatt. A nyári melegben azonban a bőr több vizet veszít, ezért előfordulhat, hogy ennek ellenére is a szokásosnál szárazabbá válik a pici bőre. A száraz bőr sérülékenyebb, az apróbb, akár szemmel nem is látható repedések, bőrsérülések táptalajt adnak a fertőzéseknek. Ezért fontos, hogy strandolás után testápolóval alaposan bekend a pici egész testét. Mondanom sem kell, hogy csakis természetes, vegyszermentes hidratálót válassz erre a célra. Ide kattintva találsz megfelelő baba- és gyermekápolókat.
  • Kullancs ellenőrzés - a kullancs alattomos kis állat, és olyan pici, hogy nehéz észrevenni. Sokszor már csak akkor figyelünk fel a jelenlétére, amikor teleszívta magát vérrel, így nagyobb lesz, és könnyebben észrevehetővé válik. Tüzetesen vizsgáld át a gyermekedet a nap végén, főként a hajlatokban és a hajas fejbőrön. Ne csak szemmel, hanem tapintással is. Bármi szokatlan kis dudrot, fekete pontot tapasztalsz, győződj meg róla, hogy nem kullancs! Ha igen, akkor egy megfelelő csipesszel távolítsd el minél hamarabb! Gyógyszertárakban, bioboltokban lehet kapni kifejezetten kullancscsipeszt, vagy kullancs eltávolító kanalat, amely speciális kialakításánál fogva megkönnyíti a kis vérszívó eltávolítását. Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor keress fel gyerekorvost!
  • Bőrbetegségek, fertőzések – a strandon elég könnyű összeszedni ilyesmit. A gyermekek érzékeny bőre védtelenebb a kórokozókkal szemben. Ráadásul csak napok múlva jelentkezhetnek a tünetek, vagy akár később is megfertőződhet. A kórokozókat ugyanis a ruhával, cipővel is hazaviheted. Érdemes ezért fertőtleníteni. A strandon viselt ruhákat, törölközőket magas hőfokon mosd ki, és tegyél néhány csepp teafaolajat a mosószerhez az alapos fertőtlenítés érdekében. A cipőket is mosd át teafolajos vízzel. Egy literhez adj 5-6 cseppet, és egy tiszta törlőkendővel tisztítsd át kívül-belül a cipőket, papucsokat.

strandolás gyerekkel

 

 

Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Baba-Mama