Nátha, influenza

Így kúráld magad megfázás és influenza idején

Influenza és megfázás elleni természetes gyógymódokA változékony, nyirkos és hideg időjárás kihívás elé állítja a szervezetünket is. A legyengült szervezet kevésbé ellenálló a baktériumokkal és a vírusokkal szemben. Egyre többen panaszkodnak fejfájásra, általános gyengeségre, fáradékonyságra. Majd kezdődik a köhögés, torokfájás és az orrfolyás. A korábbi náthákkal ellentétben a mostani megfázások valahogy makacsabbak, több napra ágynak döntik az embert. A magas láz és a végtagfájdalmak pedig az influenza tünetei lehetnek.

Ha téged sem kímél a nátha vagy az influenza, íme, néhány hatékony módszer, hogy minél gyorsabban kilábalj belőle. A családomnál beváltak, a barátaimnak is ezeket ajánlom, neked is segíteni fognak.

  1. Megfázás ellen főzz két fej hagymából és egy liter vízből hagymateát. Kicsit bizarrul hangzik, de tutira hatékony. A hagyma a legjobb természetes antibiotikum. Csak hagyd rajta a héját és főzd majdnem puhára. Utána szűrd le és melegen, mézzel édesítve idd meg. Az egy litert oszd el egész napra. Az első egy-két bögre hagymatea után máris jobban fogod magad érezni. A fejed kitisztul és a köhögésed is csillapodik majd. Különösen ajánlott az esti órákban elfogyasztani egy-két bögrével, így nem kell attól tartanod, hogy a köhögéstől nem fogsz tudni aludni.
     
  2. Erősítsd az immunrendszeredet C-vitaminnal! Normál esetben is szükséges a C-vitamin minden életfunkciónkhoz. Ezért jó, ha az étrendedben minél több nyers zöldség és gyümölcs szerepel. Amikor betegek vagyunk, az immunrendszerünk teljesen legyengül. A minél gyorsabb gyógyulás érdekében fontos a nagyobb mennyiségű C-vitamin bevitele. Ezt főként tabletta vagy por formájában tudjuk biztosítani. Amikor vitaminkészítményt választasz, figyelj arra, hogy L-aszkorbinsavat tartalmazzon és lehetőleg növényi kivonatok is legyenek benne. Hogy ez miért fontos és mi az az L-aszkorbinsav, megtudhatod a Valóban jó a C-vitamin? című blogcikkemből.

     
  3. Köhögésre legjobb a lándzsás útifű szirup. A tea sem rossz, de én ezt hatékonyabbnak tartom, mert koncentráltabb benne a hatóanyag tartalom. A lándzsás útifű segít felszakítani a letapadt váladékot és nyugtatja a hörgőket. Nekünk a Jutavit lándzsás útifű szirup vált be. Magas hatóanyag tartalommal rendelkezik, ráadásul nincs benne alkohol, ezért nyugodtan adható 3 éves kor feletti gyermekeknek. Mi is ezt adtuk a kicsiknek és nagyon szerették, mert kellemes karamellás íze van és enyhén mentolos. Ugyanis tartalmaz borsmenta illóolajat is (ez is fertőtlenítőleg hat), plusz még C-vitamin is van benne. Elég napi 3-4 alkalommal egy-egy teáskanálnyit bevenni belőle. Ha lehet, ne keverd folyadékhoz, hatékonyabb magában bevéve. Így meg tud tapadni a szükséges helyeken és jobban kifejti a hatását. Készíthetsz házilag is lándzsás útifű szirupot, receptért katt ide>>>
     
  4. Megfázás és influenza elleni gyógynövény tea: a következő növényekből főzz legalább kétliternyi teát és egész napra elosztva iszogasd. Ha lehet, mézzel ízesítsd. Ezekre a füvekre lesz szükséged a teához: kakukkfű, bodzavirág, hársfa, kamillavirág, csipkebogyó, echinacea, cickafark, citromfű.
    Ha filteres teából készíted, akkor két liter vízhez mindegyikből két filtert tegyél. Ha rendes teafűből készíted (én ezt javaslom, mert olcsóbb és hatékonyabb is), akkor pedig mindegyikből egy csapott evőkanállal adj a vízhez. Ezeket a növényeket nem szabad főzni, különben elvész a hatóanyaguk. Csak forrázd le, majd letakarva hagyd állni 5-10 percig. Ízesítheted mézzel. Ezt akkor tedd bele, amikor már nem túl forró, mert a mézben lévő vitaminok lebomlanak magas hőfokon. Csavarj bele citromot, ez további C-vitaminnal fogja tuningolni a szervezetedet és kellemesebb ízt ad a teának is.
     
  5. Torokfájásra igyál meg egy jó házi pálinkát. Fontos, hogy ne bolti legyen, ki tudja, abban mi van. Az igazi házi pálinka viszont tiszta gyümölcsből készült, ezért sok vitamint tartalmaz. Én a bodza pálinkából szoktam megmenteni egy félliternyit ilyen esetekre. (Ha nem dugom el időben, hamar elfogy). Az alkohol fertőtlenít és tompítja a fájdalmat. Garantáltan enyhülni fog a torokfájásod tőle. (Természetesen a pálinka csak akkor javasolt, ha nem vagy érzékeny az alkoholra, nem vagy alkoholfüggő, nincsen májbetegséged, nem szedsz semmilyen gyógyszert és elmúltál 18 éves.)
     
  6. Inhalálással lehet segíteni az arcüregben és a homloküregben lerakódott váladék kiürülését és a fellépő gyulladás csökkentését. Jót tesz a légcsőne Inhalálás megfázás és influenza ellenk is, ha az gyulladásban van. Ehhez egy liter  vizet forralj fel, majd tegyél bele 5 csepp kakukkfű, 5 csepp borsmenta, 5 csepp eukaliptusz és 5 csepp citromfű illóolajat. A kakukkfű segíti a köhögés csillapítását, a borsmenta és az eukaliptusz fertőtlenít és tisztítja a légutakat, a citromfű pedig antibakteriális és antivirális hatású, kiváló fertőtlenítő. Figyelj arra, hogy csak 100%-os illóolajakat használj erre a célra, mint például a  Medinatural illóolajok vagy az Aromax illóolaj készítmények. (Öt éven alul gyermeknél ezt a módszert ne alkalmazd!)
     
  7. A fenti illóolajokat aromalámpában párologtatva is alkalmazhatod. Lefekvés előtt két-három órával érdemes a hálószobádban meggyújtani az aromalámpát. Az illóolajok segítenek, hogy könnyebben lélegezz alvás közben, a levegőt is fertőtlenítik. Ez azért is fontos, mert a veled egy szobában alvók elkerülhetik, hogy megfertőzd őket.

Nátha, Influenza, COVID tünetek ellen

 

 

Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Így gyógyulhatsz