Mire jó a kisvirágú füzike tea?

Mondhatnám, hogy a férfiaknak szinte kötelező Kisvirágú füzike tea prosztata problémákraismerniük a kisvirágú füzikét, ez ugyanis elsősorban a férfiak gyógynövénye. Azonban nők számára is jótékony hatású a teája, de nézzük, pontosan mi mindenre is jó.

A kisvirágú füzike tea gyógyhatásai

Antioxidáns hatású, így védi a sejteket az oxidatív stresszel szemben. Valószínűleg ez a tulajdonsága segít abban, hogy a prosztata jóindulatú megnagyobbodásából ne legyen rákos elváltozás. Bizonyított, hogy a kisvirágú füzike tea rendszeres fogyasztásával nagy mértékben elkerülhető, illetve megelőzhető a prosztatarák.

Gyulladáscsökkentő hatású, elsősorban a vizeletkiválasztó szervek gyulladásainál hatékony. Így például hólyaggyulladásnál kifejezetten ajánlott mind férfiak, mind nők számára.

Prosztatagyulladás esetén is segítséget jelent. Ez a betegség nem csak az idősebb férfiakat érinti. Bármely életkorban jelentkezhet, például egy nem megfelelően kezelt felfázás következményeként. Sőt, akár egy szexuális együttlét során is összeszedhető olyan baktérium, amely bekerülve a húgycsőbe aztán gyulladást vált ki. Ha a hölgy partner például felfázással vagy hólyaggyulladással küzd, még akkor is fertőzhet, ha egyébként antibiotikumokat szed, vagy ő már tünetmentes. Ilyen esetben célszerű a kezelés alatt és azt követően is legalább egy hétig kerülni az intim együttlétet, vagy óvszert használni.

A prosztatagyulladás sokszor nem jár fájdalommal. Általában abból derül rá fény, hogy a vizelet nem megfelelő sugárban ürül, emiatt gyakori vizelési inger jelentkezik, de vezető tünete még a merevedési zavar is. Ilyen esetben mindenképpen keressünk fel urológus szakorvost. A hagyományos kezelést pedig egészítsük ki kisvirágú füzike tea kúrával. Ez segít lehúzni a gyulladást és normalizálni a vizeletürítést.

Prosztata jóindulatú megnagyobbodásának megelőzésére és kezelésére is javasolt. A gyógynövény szakértők és természetgyógyászok is egyetértenek abban, hogy 40 éves kor felett heti egy-két csésze kisvirágú füzike tea segíthet megelőzni a későbbi prosztata problémák kialakulását. Uraim, ezt érdemes megfogadni!

Ha már diagnosztizálták a prosztata jóindulatú megnagyobbodását, akkor egy komolyabb kúrát célszerű elvégezni, mert a kisvirágú füzike hatóanyagai segítenek csökkenti az éjszakai vizelések számát, illetve növelni az ürített vizelet mennyiségét.

Kisvirágú füzike készítmények a webáruházban>>>

 

Kisvirágú füzike tea nőknek

Bár többnyire a férfiak gyógynövényeként emlegetjük a füzikét, a hölgyek is nagy hasznát vehetik. Mi nők gyakran küzdünk felfázással és egyéb hólyagpanaszokkal, ennek természetes kezelésében pedig segítségül hívhatjuk a kisvirágú füzike teát. Érdemes azonban kombinálni más gyógynövényekkel, így fokozva a hatását.

Hólyaggyulladás esetén más gyulladáscsökkentő gyógynövényekkel együtt fogyaszthatjuk, például körömvirággal, gyermekláncfűvel vagy aranyvesszőfűvel.

Felfázás esetén tőzegáfonyával és csalánnal egészíthetjük ki.

Klimax alatt is hasznos, hiszen hangulatjavító hatású, így a hormonok okozta kedélyhullámzást is egyensúlyba hozhatja. Szintén a klimax idején jelentkezhet vizelettartási probléma, vizelet csepegés, ennek megelőzésére is javasolt a kisvirágú füzike tea, mellette pedig tökmagolajat is fogyasszunk a hólyag megerősítésére.

 

Kisvirágú füzike tea elkészítése

Célszerű tisztázni, hogy a filteres vagy a szálas tea-e a jobb? Én a hatékonyságát figyelembe véve a szálas teát szoktam javasolni, de van olyan élethelyzet, amikor praktikusabb a filteres kiszerelésű. Munkahelyre vagy utazásnál könnyebb és egyszerűbb filteres teát magunkkal vinnünk és elkészítenünk. Viszont minden olyan helyen, ahol meg tudjuk oldani, inkább válasszuk szálas teát. Árban is olcsóbb, kiadósabb is és magunk szabályozhatjuk a felhasznált teafű mennyiségét, így a főzetünk magasabb hatóanyag tartalommal rendelkezik majd.

Így készítsd el a kisvirágú füzike teát: Mivel lágyszárú gyógynövényről van szó, ezért kizárólag forrázással készítünk belőle teát. Először felforraljuk a szükséges mennyiségű vizet, majd ráöntjük a szárított gyógynövényre. Lefedve hagyjuk 10-15 percig állni, majd nem fémszűrővel leszűrjük. 1 csapott evőkanál gyógynövényhez 2,5 dl vizet tegyünk. Ha nagyobb adagot szeretnénk egyszerre elkészíteni, akkor arányosan emeljük a növény és a víz mennyiségét.

 

Kisvirágú füzike tea fogyasztása

Ezt a gyógynövény teát ízesítés nélkül fogyasztjuk. Nem túl keserű, ezért szerintem ezzel nem lesz probléma. Ha még sem tudod üresen meginni, akkor pici mézet tegyél bele. Aki heti vagy napi egy bögrével iszik, az mindenképpen reggel, éhgyomorra fogyassza el. Akinek napi 2-3 csészényi az adagja, az az első bögrével reggel éhgyomorra, a többit pedig a főétkezések előtt fél órával kortyolgassa el.

 

Kinek mennyi kisvirágú füzike teát „kell” innia?

Az adag mindig a problémától és annak súlyosságától függ.

40 éves kor feletti férfiaknak: prosztata problémák megelőzésére heti 1-2 bögrével javasolt, életük végéig akár.

Prosztata jóindulatú megnagyobbodása esetén: Az adagolást az éjszakai vizelési inger számától szokták a szakemberek függővé tenni. Ha még nincs olyan nagy baj, és maximum egyszer-kétszer ébredsz fel éjszaka, akkor hetente 2-3 bögre füzike tea segíthet. Ha nagyobb a baj, és már kettőnél többször is felkelt a vizelési inger éjszakánként, akkor viszont komolyabb kúrába kell kezdeni. Akár napi 2-3 bögrével is fogyaszthatsz, de egy bögrével mindenképpen igyál meg naponta. Az éjszakai lefekvés előtt egy órával idd meg az utolsó bögrével.

Prosztata gyulladás esetén: Napi 2 bögrével célszerű kúraszerűen, 3-4 héten át. Ha a gyulladás nem múlik el teljesen, akkor a kúra megismételhető. Egészítsd ki vadárvácskával, csalánlevéllel, kakukkfűvel és gyermekláncfű gyökérrel (minden növényből azonos mennyiséget tegyél a keverékbe, mondjuk fél liter vízhez 1-1 teáskanálnyit minden teafűből.) Nem fogok hazudni, elég pocsék íze lesz, iszonyú keserű, viszont rendkívül hatékony. Lehetőleg ne édesítsd, hanem üresen idd meg. Ez egyébként egy remek prosztata karbantartó teakeverék, ha elmúlik a panaszod, utána is érdemes heti rendszerességgel egy ilyen kombót meginnod.

Női panaszokra: klimax idején heti 2-3 bögrével ajánlott, kiegészítve levendulával és cickafarkfűvel. Hólyaggyulladásnál vagy felfázásnál napi 2 bögrével javasolt, akár önmagában, akár más gyógynövényekkel kiegészítve.

Kisvirágú füzike készítmények a webáruházban>>>

 

Van-e mellékhatása a kisvirágú füzikének?

Eddig még nem jegyeztek fel negatív hatását, így egyelőre az a szakemberek körében általánosan elfogadott, hogy nincs káros mellékhatása tartós fogyasztás esetén sem. Elvileg korlátlanul iható, bármeddig.

Gyógyszer kölcsönhatásról sincs feljegyzés, de azért azt tudni érdemes, hogy a kisvirágú füzike vizelethajtó tulajdonságú. Vízhajtó gyógyszerekkel együtt semmiképpen se fogyasszuk! Szívbetegeknek szintén ajánlott konzultálni előzetesen kezelőorvosukkal, hiszen a fokozott vizelethajtással a kálium és a K-vitamin nagy mennyiségben ürülhet, így a szívpanaszok fokozódhatnak.

Az én véleményem az, hogy komolyabb panaszok vagy fennálló betegség esetén kúraszerűen 3-4 hétig igyuk maximum, napi 2-3 bögrével. Megelőzésre vagy állapotfenntartásra hetente 1-2 csészényit fogyasszunk, ameddig jónak látjuk. Bármilyen kellemetlenséget tapasztalunk a fogyasztása alatt, mindenképpen függesszük fel a kúrát. Amennyiben bizonytalanok vagyunk abban, hogy az általunk szedett gyógyszerek mellett iható-e, vagy a fennálló tüneteinkre fogyaszthatjuk-e, mindenképpen kérjük ki szakorvos véleményét.

 


Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Tea sarok Természet patika