Mire jó a bodorrózsa tea fogyasztása?

Mire jó a bodorrózsa tea fogyasztása?

A bodorrózsa tea igazán a Covid járvány idején lett felkapott, miután híre ment, hogy kutatásokkal igazoltan hatékony a koronavírus okozta fertőzés megelőzésében és tüneteinek enyhítésében. Addig nem is nagyon találkoztunk bodorrózsa teával a boltokban, de a hirtelen jött népszerűségének köszönhetően az összes nagyobb gyártó, a Mecsektől a Herbáriáig, piacra dobta a saját csomagolású szálas vagy filteres bodorrózsa teáját. Érdemes ennek a csodás gyógynövénynek szentelni egy egész blogcikket, hiszen számos jótékony hatása van a szervezetünkre, kivált képpen a különféle légúti fertőzések és influenzás megbetegedés estén.

Bodorrózsa tea fogyasztás hatásai, melléklhatásai

Mi is az a Bodorrózsa?

A bodorrózsa a Mediterrán vidékről származó, a mályvafélék családjába tartozó gyógynövény, mely nagy méretű, színpompás rózsaszín virágaival szinte elkápráztat bennünket. A bodorrózsa tea a virágokból és levelekből készül, és egészen fantasztikus ízvilággal rendelkezik. Amellett, hogy ízletes és üdítő italt készíthetünk belőle, még egészségünkre is nagy hatással lehet.

 

Bodorrózsa tea hatásai

A bodorrózsa bővelkedik mindenféle jóban, ami hasznára lehet a szervezetünknek. Nézzük meg, milyen csodás hatásai is vannak egészségünkre nézve!

1. Immunrendszer Erősítése

A bodorrózsa tea tele van C-vitaminnal, ami az immunrendszerünk legjobb barátja. Egy pohárka bodorrózsa tea minden nap segíthet abban, hogy kevesebb legyünk betegek és energikusabbak legyünk. A C-vitamin emellett jót tesz a bőrünknek és az érfalainknak is, hiszen gondoskodik a szövetek rugalmasságáról.

2. Fertőtlenítő hatású

Kétségtelen, hogy a bodorrózsa legnagyobb népszerűségét fertőtlenítő hatásának köszönheti. Bizonyított erőteljes antibakteriális, antivirális és gombaölős hatása. Kutatásokkal igazolt, hogy még a koronavírussal is eredményesen veszi fel a harcot. Érdemes járványok idején rendszeresen fogyasztani, legalább napi egy bögrével.

3. Antioxidáns tulajdonságú

A bodorrózsa kiváló antioxidáns hatással rendelkezik, így eredményesen védi a sejteket az oxidatív stresszel szemben. Antioxidáns hatása terén még a zöld teát is megelőzi! E nagyszerű tulajdonságával lassítja a sejtek és a bőr öregedését, így fiatalos külsőnket és lendületünket segít megőrizni.

4. Köhögés és torokgyulladás ellen a legjobb!

A bodorrózsa nagyszerű nyákoldó hatással rendelkezik. Ennek köszönhetően köhögéscsillapító, és gyorsítja a hurutos megbetegedésekből való gyógyulást. Gyulladáscsökkentő hatásánál fogva torokgyulladás és ízületi gyulladás esetén is eredményesen bevethető.

4. Vérnyomás Szabályozása

Szorongsz a vérnyomásod miatt? Ne aggódj, a bodorrózsa tea ezen is segíthet! Tudományos kutatások kimutatták, hogy a bodorrózsából készített főzet rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a normál vérnyomás fenntartásához.

5. Szívbarát Tulajdonságok

A bodorrózsa tea javíthatja a szív egészségét is, mivel csökkentheti a koleszterinszintet és támogathatja a szív-érrendszeri egészséget.

Bodorrózsa teák a webshopban>>>

 

Bodorrózsa tea mellékhatásai

Eddig csak szuperlatívuszokat zengtem a bodorrózsáról. De mi van a mellékhatásokkal? Nos, a bodorrózsa tea általában biztonságosan fogyasztható, de mindig ügyeljünk a mértékre. Túlzásba vitt fogyasztása esetén előfordulhat enyhe hasmenés, de ne aggódj, ez általában átmeneti.

 

Bodorrózsa tea adható-e gyereknek?

Az örök kérdés: adható-e a bodorrózsa tea gyermekek számára? Igen, de csak kis mennyiségben és figyelve arra, hogy ha teakeverékben adjuk a kicsiknek, akkor semmiképpen ne tartalmazzon fekete teát vagy más koffeintartalmú összetevőket. Bár mellékhatásai nem ismertek, biztonság kedvéért 3 éves kor alatt ne adjuk a gyermekeknek. 3-6 éves kor között napi 1 dl, 6-12 éves kor alatt 1-2 dl mennyiségnél ne adjunk többet naponta, azt is két-három részre elosztva a nap folyamán. Egy kis mézzel vagy citrommal feldobva, a bodorrózsa tea remek alternatíva lehet a gyerekek számára is immunerősítésre, influenza megelőzésére és köhögéscsillapító gyógyteaként. Íze miatt szívesen fogyasztják a kicsik is, ezért üdítőitalként hidegen is kínálhatjuk nekik.

 

Bodorrózsa tea elkészítése és fogyasztása

Most, hogy megismertük a csodás hatásait, itt a recept a tökéletes bodorrózsa tea elkészítéséhez: Hozzávalók:
  • 2 teáskanál szárított bodorrózsavirág vagy 2 filteres tea
  • 2,5 dl forró víz
  •  Méz és/vagy citrom ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Tedd a csészébe a bodorrózsát vagy a teafiltereket.
  2.  Forrald fel a vizet, majd öntsd rá a bodorrózsára.
  3. Hagyd ázni 5-10 percig.
  4. Szűrd le vagy vedd ki a filtereket.
  5. Adj hozzá mézet vagy citromot ízlés szerint.

 

Melegen, apró kortyokban fogyaszd el. Napi adagja megelőzés képpen egy bögre, betegség idején napi két bögrével is ihatod. Nyákoldó hatásának köszönhetően átmenetileg kicsit fokozhatja a köhögést, segítve ezzel a letapadt nyák kiürülését. Ezért az esti órákban és főként lefekvés előtt közvetlenül már ne igyál bodorrózsa teát! Inkább délelőtt és a kora délutáni órákra időzítsd az elfogyasztását.

Nyáron hidegen, akár jéggel is ihatod, kiváló szomjoltó, hűsítő ital!

A bodorrózsa tea igazi kincs a természetből, amit érdemes felfedezni. Próbáld ki, és érezd meg, ahogy a virágok ereje átjárja tested és lelked! Egy kis wellness a mindennapokban sosem árt, ugye? Tehát készíts egy csészényi egészséget és élvezd a bodorrózsa tea csodáját!

 

bodorrózsa tea hatásai

 

 

Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Tea sarok