Mire használhatod a fenyő illóolajat?

Mire használhatod a fenyő illóolajat?

A fenyő illóolaj Karácsony körül a legkeresettebb, hiszen legtöbben a fenyő jellegzetes illata nélkül el sem tudjuk képzelni a Karácsonyt. Márpedig napjainkban praktikus okokból sokan műfenyőt díszítünk fel, ami látványnak szép, kíméli a pénztárcánkat, megszabadít bennünket a faállítással együtt járó fatörzs faragás rémétől, és még takarítanunk sem kell a lehulló tűleveleket. Viszont nem hozza be otthonunkba a karácsony varázslatos fenyő illatát, ami valahogy mégis csak hozzátartozik ehhez a meghitt ünnephez. Fenyő illóolaj párologtatásával azonban pótolhatjuk a műfenyő ezen hiányosságát. Ez azonban csak egy ok a sok közül, amiért érdemes használnunk. Az év bármely szakaszában jól jöhet, hiszen kellemes illata mellett számos gyógyhatását is élvezhetjük.

A karácsonyi hangulat teremtő fenyő illóolaj gyógyhatásai

A fenyő illóolaj gyógyhatásai

 

Légúti megbetegedések gyógyítója

A tüdőszanatóriumokat gyakran fenyőerdő közelében találjuk, nem véletlenül. A fenyő egyik legjelentősebb tulajdonsága ugyanis, hogy illóolaja kiváló légúttisztító és légzéskönnyítő. Emellett fertőtlenítő is, bakteriális és vírusos légúti megbetegedések gyógyítója. Segít felszakítani a letapadt váladékot, így köptető hatású is. Torokgyulladásnál, hörghurutnál, homlok- és arcüreggyulladásnál, asztmánál, valamint tüdőgyulladásnál is alkalmazható. A fenyő illóolaja fertőtlenítő, nyákoldó, köptető, erősítő, stabilizáló és élénkítő hatású.

 

Ízületi és izomfájdalmak csökkentésére

A fenyő illóolaj vérkeringést fokozó és gyulladáscsökkentő hatású. Ízületi gyulladásnál használva csökkenti a fájdalmat, gyorsítja a regenerálódást. Izomgörcsnél görcsoldó hatású, izomfájdalomnál csillapítja a fájdalmat. Fekvő betegeknél vagy időseknél is alkalmazhatjuk a vérkeringés fokozására, az izmok élénkítésére, ízületek „bejáratására”.

 

Idegnyugtató, stresszoldó hatású

A fenyő illóolaj nyugtatólag hat a feszült idegekre, ezért stresszes időszakban is érdemes használnunk. Elősegíti a nyugodt, mély alvást. Vérkeringést fokozó hatása pedig élénkíti az agyműködést, szellemi frissességet ad.

 

Levegő fertőtlenítésére is kiváló

Nem csak remek illattal tölti meg a helyiséget, hanem egyben gondoskodik a levegő fertőtlenítéséről is. Antibakteriális hatását főként a téli időszakban érdemes kihasználni, így jó eséllyel elkerülhető az infulenza, nátha és a légúti megbetegedések.

 

Hajhullás és korpásodás ellen

Vérkeringést fokozó és fertőtlenítő hatását a fejbőrünk problémáinál is előnyünkre fordíthatjuk. A fejbőr vérellátását javíthatjuk használatával, így a hajhagymák tápanyagellátása javul, ezzel csökkenthetjük vagy megszüntethetjük a hajhullást. Fertőtlenítő hatásával felveszi a harcot a gomba okozta korpásodással, csökkenti a fejbőr viszketését. Szabályozza a faggyútermelést is, így zsíros haj ápolására is nagyszerű.

 

Hogyan használhatod a fenyő illóolajat?

Számos módon felhasználható, attól függően, hogy milyen problémára szeretnéd alkalmazni.

Párologtatás

Aromalámpában történő párologtatáshoz csöpögtess 5-10 cseppet a víztartályba. Kiválóan fertőtleníti majd a levegőt, megnyugtatja a feszült idegeket, könnyíti a légzést és segíti a pihentető alvást.

Fenyő fürdő

Egy kád vízhez 15-20 cseppet adj és legalább 20 percig üldögélj benne. Alkalmazd sajgó, fájó izmok lazítására, sportolás után az izmok regenerálására, ízületi fájdalmak esetén a fájdalom csökkentésére, hólyaghurutnál, vizelési panaszok esetén, illetve álmatlanság és idegesség esetén.

Mellkenőcsként

Egy kis mennyiségű felolvasztott sheavajhoz vagy bármilyen bázisolajhoz adj 3-5 csepp fenyőolajat és kend be vele a mellkasodat, esetleg az orr alatti területet. Segít felszakítani a letapadt váladékot, könnyíti a légzést, tisztítja az orrjáratot és csillapítja a köhögést. Légúti fertőzéseknél így nyugodtabban aludhatsz és a gyógyulást is elősegíted vele.

Masszázsolajként

100 ml bázisolajhoz keverj 20 csepp erdei fenyő illóolajat és gyengéden masszírozd be vele a fájó területet. Vérkeringést fokozó hatása miatt a bőröd ki fog pirosodni, de ne aggódj, a masszázst követően ez elmúlik. Használhatod sportolás után az izmok lazítására, fájó, sajgó ízületeknél a fájdalom csökkentésére.

Hajápoló szerként

Adja a samponodhoz 2-3 csepp fenyő olajat és a szokásos módon moss hajat. Rendszeres használatával a hajzsírosodás csökkenni fog, a hajad erőssé és fényessé válik, csökken a hajhullás mértéke, és még a korpától is megszabadulhatsz.

Alvópárna, díszpárna

A fenyőforgáccsal töltött párnák amellett, hogy szépítik az otthonodat, nagyon hasznosak is. A fenyő illóolaj ezen keresztül is kifejti hatását. Szívbetegeknél szívnyugtató hatású, frontra érzékenyeknél is hatásos a fejfájás és a feszültség oldására. Segíti a nyugodt, mély alvást, ezért álmatlanság esetén, stresszes időszakban is nagy segítség. Emellett fertőtlenítő tulajdonsága miatt betegségek elkerülésére is kiváló, és mivel veszélytelen, gyermekeknél is nyugodtan alkalmazható.

Karácsonyi ajándékötletek a webáruházban>>>

 

Érdekességek

  • A fenyő gyógyhatásait már az ókorban is ismerték. Az ókori görög katonák például a fenyő gyantájával tisztították sebeiket, torokfájásnál pedig fenyőgyantát rágcsáltak.
  • A régi kultúrákban az erdeifenyőt a halhatatlanság és az újjászületés fájának tartották. Talán ezért is van az, hogy az erdeifenyő az egyetlen fafajta, amelyből az ortodox zsidók koporsói készülhetnek. A kínai hagyományban erdeifenyőt ültettek az elhunytak sírja fölé, hogy ereje segítsen a megboldogultnak eljutni következő létszintjére. Erdeifenyőket ültettek a vietnámi császárok palotái elé is, ezzel is jelképezve a császárok fenséges voltát, illetve, hogy szavatolják számukra a hosszú életet.
  • Egyes népeknél az erdeifenyő a termékenység szimbóluma. A fenyőtoboz például Oroszországban mai napig az esküvői szertatás elválaszthatatlan kelléke. A népi hiedelem szerint, ha erdeifenyő tobozt hordunk a zsebünkben, a termékenység garantált.
  • Tudtad, hogy a megkövesedett erdeifenyő gyanta, a borostyánkő? A legdrágább drágakövekkel vetekedett és mágikus erőt tulajdonítottak neki, amely gyógyhatással is bír.

Fenyő illóolaj gyógyhatásai

 

 

Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Aromaterápia Karácsony