Krémlevesek kurkumával

A kurkuma igazán pikánssá teszi az ételeket, emellett pedig nagyon egészséges is. Érdemes rendszeresen fogyasztani, hiszen antioxidáns hatású, bőrfiatalító, emésztéskönnyítő, gyulladáscsökkentő és segíti a zsírbontást is. Hoztam nektek néhány igazán ízletes, kurkumával megbolondított krémleves receptet, amelyek akár fogyókúrás étrendbe is beilleszthetőek.

 

Vöröslencse krémleves kurkumával Vöröslencse krémleves kurkumával

Hozzávalók (2 adag):

• 2 közepes sárgarépa, reszelve
• 6 dkg vöröslencse
• ½ fej vöröshagyma felkockázva
• 2 gerezd fokhagyma, aprítva
• kb. 2 cm friss gyömbér, aprítva
• 2-3 ek olaj
• 2 dl kókusztej
• 5 dl házi húsleves (húsleves kockából is készíthető)
• 1 kk őrölt koriander, 1 kk kurkuma, 1 kk cayenne bors, vagy paprika, 1kk garam masala fűszerkeverék
• Só, bors, ízlés szerint
• 1 tk barna cukor (kókuszvirág cukor is lehet)
• pici citromlé

Elkészítése:

1. Az olajon futtasd meg a hagymát és a fokhagymát, majd dobd bele a gyömbért is és picit párold össze őket.
2. Rakd bele a reszelt sárgarépát és a jól átmosott vöröslencsét.
3. Öntsd fel az egészet 5 dl húslevessel. Ha nincs házi húslevesed lefagyasztva, akkor fél liter vízzel engedd fel és dobj bele egy húsleveskockát.
4. Add hozzá a fűszereket.
5. Fedő alatt főzd, amíg a lencse megpuhul, ez kb. 15 perc. Ekkor botmixerrel, vagy robotgépben az egészet turmixold le.
6. Ezután add hozzá a kókusztejet és épp csak forralásig melegítsd.
7. Tálaláskor díszítheted petrezselyem zölddel vagy apróra vágott snidlinggel.


Tejszínes kukorica krémleves kurkumával Kukorica krémleves kurkumával

Hozzávalók:

  • 50 dkg szemes főtt kukorica, vagy konzerv kukorica
  • 1 liter víz
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy szem krumpli
  • 1-2 dl főzőtejszín vagy növényi főzőkrém,
  • 2 erőleves kocka
  • 1 csipet kurkuma, gyömbér, fehérbors, só
  • A tálaláshoz 1 csomag camembert sajt

 

Elkészítése:

1. A kukoricát a hagymával, fokhagymával és a krumplival tedd fel főni.

2.  Dobd bele a fűszereket és a leveskockát, majd fedő alatt főzd addig, amíg a krumpli elég puha lesz (krumplitól is függ, de nagyjából fél óra)

3. Ezután öntsd fel tejszínnel, közben kavargasd, hogy nehogy összecsomósodjon.

4. Turmixold össze az egészet.

5.  Tálaláskor kínálj mellé felkockázott camambert sajtot.

 


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Receptötletek