Körömvirág olaj házilag – sebekre, ekcémára, bőrgyulladásokra, égési sérülésekre, aranyérre, visszérre

Körömvirág olaj házilag – sebekre, ekcémára, bőrgyulladásokra, égési sérülésekre, aranyérre, visszérre

A körömvirág sokoldalú gyógynövény, amelynek olaját bőrgyulladásokra, ekcémára, repedezett sarokra, visszér és aranyér tüneteinek enyhítésére is alkalmazhatod. Könnyű elkészíteni és sokáig eltarthatod. Próbáld ki!

Körömvirág olaj készítése házilag

Megvallom őszintén, a körömvirág az egyik kedvenc gyógynövényem. Mindig tartok otthon körömvirág teát, körömvirág krémet és körömvirág olajat. Annyira sokrétűen felhasználható ez a gyógynövény, hogy számomra egy alap dolog a házi patikámban.

A körömvirág nem túl nagyigényű növény, könnyen termeszthető a kertben is. Körömvirág magot a nagyobb áruházakban és kertészetekben is lehet kapni. Pompás virágai a sárga minden árnyalatában virítanak, így igazi színfoltot képeznek a virágos kertünkben. Gondoskodik utódairól is, szétszórja a magját és a következő évben újra gyönyörködhetünk a csodálatos sárga virágaiban.

Akár saját termesztésű, akár drogériában vásárolt szárított körömvirágból készíthetsz körömvirág olajat.

 

Mire használhatod?

  • napégette bőr kezelésére
  • extra száraz bőr, kirepedezett sarok ápolására
  • viszkető bőrre
  • ekcémára, pikkelysömörre, felfekvések kezelésére
  • gyulladt bőr kezelésére
  • fájó, viszkető aranyér és visszér kezelésére
  • pelenkakiütésekre, irritált bőrre – kisbabáknál is biztonságosan alkalmazható!
  • kisebb vágásokra, sebekre
  • visszeres lábra
  • rovarcsípésekre

 

Amire szükséged lesz

  1. szárított körömvirág szirom
  2. olaj a kivonáshoz: olíva, kókusz, napraforgó, mandula, lenmag
  3. egy tiszta fedeles üveg edény

 

Elkészítése

Hideg eljárás

Érdemesebb ezt az eljárást alkalmazni, mert védi a hatóanyagokat a károsodástól. Tedd a virágszirmokat az üvegbe, majd töltsd fel a választott olajjal úgy, hogy kb. 3 cm magasan fedje el a szirmokat. Tedd az egészet lefedve egy napos ablakba, és kb. négy-nyolc hétig hagyd ott. Naponta rázd össze. Szűrés után sötét hűvös helyen kb. fél évig eltartható.

Meleg eljárás

A körömvirág szirmokat öntsd le a választott olajjal, úgy hogy ellepje. Ezt az olajos keveréket tedd vízfürdőbe. Maximum 60C° fok hőmérsékleten 4-5  óra hosszat kevergetve melegítsd, míg az olaj átveszi a körömvirág színét és az illatát. Az elkészült olajat leszűrve, sötét hűvös helyen tárold.

Tipp: Az elkészített körömvirág olajból nyáron napozás utáni bőrnyugtató olajat is készíthetsz, ha pár csepp gyulladáscsökkentő hatású illóolajat teszel hozzá, például levendula, kamilla vagy cickafark olajat. Tovább fokozhatod a napvédő hatását, ha eleve sheavajjal, kakaóvajjal vagy lenmagolajjal készíted el. Ezek ugyanis természetes fényvédőként hatnak és még a bőrregenerálásban is segítenek.

körömvirág olaj készítése házilag

 


Szöllősi Adrienn

Felhasznált forrás: www.fitoterapiakalauz.hu


Kapcsolódó cikkek

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Készítsd magad!