Kiadós, de könnyű hétvégi vacsorát keresel, ami tele van ízekkel? Próbáld ki az alábbi, könnyen és gyorsan elkészíthető kurkumás tészták valamelyikét, a siker garantált lesz!
Kókuszos rizstészta gyömbérrel és kurkumával
- egy csipet só
- 40 dkg rizstészta cérnametélt
- 2 evőkanál szűz kókuszolaj vagy más növényi olaj
- 1 kis fej vöröshagyma, vékonyra szeletelve
- 4 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
- 1 kb. 1 cm-es gyömbér darab, meghámozva, finomra reszelve
- 1 kk őrölt kurkuma
- 1 kk őrölt fekete bors
- 4 dl cukrozatlan kókusztej
- 1 tk. méz
- 1 evőkanál halszósz
- Pirított, cukrozatlan kókuszreszelék (tálaláshoz)
Elkészítés:
1. Forralj fel egy nagy fazék sós vizet. Amikor forr, vedd le a tűzről és öntsd bele a rizstésztát. Hagyd állni, időnként kevergesd meg. Márkától is függ, de ez nagyjából 4-5 percet vesz igénybe. Szűrd le és hideg folyó víz alatt öblítsd le.
2. Egy nagy serpenyőben forrósítsd fel az olajat. Párold meg benne a hagymát és a fokhagymát, amíg aranybarna nem lesz. Add hozzá a gyömbért, a kurkumát és a borsot, és kevergetve főzd addig, amíg illatos lesz (körülbelül 1 percig). Add hozzá a kókusztejet, a mézet és ¼ csésze vizet. Forrald fel lassú tűzön és főzd, amíg az ízek összeérnek, körülbelül 5 percig.
3. Öntsd a tésztára a halszószt, sóval ízesítsd, ha szükséges, majd keverd bele a hagymás-fűszeres alaplébe.
4. Tálaláskor a tányérokra tett adagokat szórd meg kókuszreszelékkel és borssal.
Selymes sajtszószos-kurkumás tészta
- 300 g spagetti
- 1,5 teáskanál kurkuma por
- 12 dkg parmezán sajt
- 7 dkg vaj
- 1 db mogyoróhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl a tészta főző vizéből
- só, bors
- 5 g metélőhagyma a díszítéshez
Elkészítése:
1. A fokhagymát és a mogyoróhagymát vágd apróra, a metélőhagymát pedig karikázd fel. A parmezán sajtot reszeld le.
2. Főzd meg a spagettit sós vízben a csomagoláson található utasítások szerint. Amikor leszűröd, a tésztavízből 2 dl-t fogj fel egy kis edényben és tedd félre.
3. Közben egy nagy serpenyőben, közepes lángon olvaszd fel a vajat és párold üvegesre benne a póréhagymát és a fokhagymát. Add hozzá a kurkumát, majd fűszerezd ízlés szerint sóval, borssal.
4. Add hozzá a tésztát és a tésztavizet, jól keverd össze, néhány percig melegítsd együtt az egészet. Többször kavard meg közben, nehogy letapadjon a tészta. Ezután vedd le a serpenyőt a tűzről, és keverd hozzá a reszelt parmezánt. A sajt szép krémes állagot ad az ételnek, miközben megolvad a meleg tésztán.
5. Szedd ki tányérokra a tésztát, és díszítés képpen szórd meg a felkarikázott metélőhagymával.
Kurkumás spagetti baconnal és borsóval
- 1 csomag spagetti
- 1 evőkanál vaj
- 4 szelet bacon szalonna kisebb darabokra vágva
- 2 gerezd fokhagyma aprítva
- 2 evőkanál liszt
- 3 evőkanál száraz fehérbor vagy csirkehúsleves alaplé
- 1 csésze mandulatej (természetesen valódi tejjel is el lehet készíteni)
- 1,5 teáskanál kurkuma por
- 0,5 teáskanál só
- csipet bors
- 200 g borsó
- Opcionális: reszelt parmezán sajt, apróra vágott friss petrezselyem
Elkészítése:
1. A tésztát a csomagoláson található utasítások szerint főzd meg.
2. Ha friss vagy fagyasztott borsót használsz, párold puhára sós vízben. Ha üveges vagy konzerv borsót használsz, az már hőkezelt, így nem igényel előzetes párolást.
3. Amíg a tészta fő, készítsd el a szószt: egy nagy serpenyőben olvaszd fel a vajat közepesen lángon. Add hozzá a szalonnadarabokat, és keverd egyenletesen, körülbelül 4-6 percig. Amikor a szalonna megfőtt, add hozzá a fokhagymát, kevergetve főzd még egy percig. Hintsd meg liszttel és csomómentesre keverd el. Kevergetés közben lassan öntsd hozzá a bort vagy a húslevest. Ezután add hozzá a mandulatejet, a kurkuma port, sót, borsot. Alacsony lángon, időnként kevergetve hagyd főni, amíg a szósz szépen besűrűsödik. Ez kb. 4-5 perc.
4. Add a szószhoz a borsót, majd a tésztát és jól keverd össze. Várj 2-3 percet, hogy összefőjön az egész.
5. Tálalásnál ízlés szerint szórhatunk rá reszelt parmezán sajtot és apróra vágott petrezselymet.