Aromaterápia II.

Az illóolajok előállítása

 

Illóolajok előállítása

Vízgőz desztilláció

Az olaj kivonásának legismertebb módja. A növényi részecskéket egy rácsra helyezik, és 110 Co-os gőzt áramoltatnak át rajtuk. Az esszencia elpárolog a növényből, majd a gőzzel együtt egy hűtőtartályon áthaladva cseppfolyóssá válik, a kicsapódó esszencia fajsúlyától függően vagy a víz tetején lebeg, vagy az aljára süllyed.

 

Alkoholos kivonás

Azoknál a növényeknél használják, amelyeknek a desztillációs eljárás  során károsodna az illata. Ilyen például a jázmin. Az alkoholos kivonás során a növény szirmait először vegytiszta zsiradékba szórják, mely magába szívja az esszenciát. A virágok elhervadásával eltávolítják őket és újakat helyeznek a zsiradékba. A folyamatot a zsiradék telítődéséig ismétlik. Ezután a zsírt alkoholban oldják, 24 órán keresztül rázatják, hogy különváljon az illóolaj.

Hidegen sajtolás

Ezt a módszert főként gyümölcsöknél alkalmazzák. A gyümölcsök héjából így nyerik ki az illóolajat. A gyümölcs húsát és belső fehér héját eltávolítják, majd a héjat összepréselik, állni hagyják, hogy az olaj felszínre emelkedjen és eltávolítható legyen.

Lepárlás

Így készül a legkoncentráltabb esszencia. A virágokból oldószerrel oldják ki az illóolajat, ami a lepárlóba csöpög. Az oldószert desztillálás után visszajuttatják a rendszerbe. A megmaradó kocsonyás állomány tartalmazza az aromát és a kivont természetes viaszanyagot. A viaszt alkoholban rázatva távolítják el. A maradék a jó minőségű abszolútum.

Áztatás

Otthon is alkalmazható módszer. Üvegbe 1/3 víz és 2/3 bázisolaj (pl. mandula-; szőlőmag-, vagy napraforgómag olaj) keverékét öntve, légmentesen zárva, sötét, meleg helyen tartva, a növény alkotóelemei kioldódnak az olajban. Ha a növény megbarnul, frissel kell helyettesíteni. Az olaj leszűrve válik használhatóvá.

Szűrés

Új eljárás, hasonlít a vízgőz desztillációhoz, de a gőz a növény felett képződik, és lefelé szűrődik át rajta. Egyre hűvösebb tartályokon keresztülhaladva a gőz telítetté válik, innen a folyamat megegyezik a desztillációéval. Ezzel a módszerrel szilárd növényekből is kivonható az olaj a gyártási idő lerövidülése miatt. A folyamat melléktermékeként különféle aromás vizek képződnek.

Illóolajok a webáruházban>>>

 

Az illóolajok minősége

Aromaterápia - illóolajok minőségeAz illóolajokban, egy vagy több fő alkotóelemük mellett, akár kétszáznál is több különböző szerkezetű vegyület található. A fő komponensek teszik ki az olaj több mint 90%-át, míg a maradék részét a többi vegyület alkotja. Mint azt már dr. Valnet észrevette, a komponensek szinergiája miatt sokkal eredményesebb hatást lehet elérni a tiszta illóolajjal, mint csak a főbb komponensek felhasználásával.

A zseniális természet, úgy alkotta meg a gyógynövényeket, hogy azokban a hatóanyagok, valamint a felszívódásukat, a lebontásukat és hasznosításukat segítő vegyületek mindig együttesen vannak jelen. Ha csak egy-két főbb összetevőt alkalmazunk ezekből, akkor elképzelhető, hogy annak jelentős része nem is fog hasznosulni, hiszen hiányoznak mellőle a felszívódást és lebontást segítő anyagok. Ezért elengedhetetlenül fontos, hogy az aromaterápiában használatos illóolajok természetes származékok legyenek, egyszerű desztillálással vagy lepárlással nyerjék őket, semmit ne tegyenek hozzájuk, vagy ne vonjanak ki belőlük.

Az illóolajok összetétele azonban azonos tisztaságú olajok esetében is eltérhet. Ennek okai a növények élőhelyének eltérő körülményeiben keresendők. A kémiai paramétereket befolyásolhatják a talajviszonyok, az éghajlat, a napsütéses órák száma, a csapadék mennyisége, a hőmérséklet, sőt az is, hogy a felhasznált növényt mikor gyűjtötték be. A gyógynövényeknél általános szabály, hogy abban a napszakban kell őket leszedni, amikor a legmagasabb a hatóanyag tartalmuk. Ha az illóolajukat szeretnénk felhasználni, akkor a legalkalmasabb időszak a gyűjtésre mindenképpen a kora reggel, a harmat felszáradása utáni, de még a déli napsütés előtti órák. A délutáni melegben ugyanis fokozottabb a növények párologtatása, amely során nem csupán víz-, hanem illóolaj tartalmuk jelentős részét is elveszítik.

Fontos, hogy olyan illóolajakat alkalmazzunk aromaterápiás célra, melyek természetes származékok, összetételük nem sérült, nem manipulált. Ha drogériában vásárolunk, mindenképpen javasolt olyan terméket választani, amely 100%-os tisztaságú illóolajat tartalmaz, és bizonyíthatóan ellenőrzött minőségű.

A rovat további cikkeiben olvashatsz arról, hogy mi is az az aromaterápia, honnan származik az elnevezése, illetve, hogy az illóolajokat milyen módokon tudod felhasználni, és melyik gyógynövény olaja milyen probléma esetén alkalmazható hatékonyan. A lenti sorokra kattintva máris olvashatod a rovat további cikkeit.

gyógyító illóolajok

 

 

Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Aromaterápia