A Khadi hajfestékek növényi összetevői és hatásuk a hajfestés során

A Khadi hajápolási termékekben kizárólag természetes eredetű növényi összetevők kerülnek felhasználásra. A kiváló minőségű alapanyagok India legjobb termőterületeiről, ellenőrzött bio termesztésekből, illetve ellenőrzött vadgyűjtésekből származnak. A növényi hajfestékek kevert árnyalatainál, tehát több összetevő esetén a növényi színező anyagok tökéletesen kiegészítik és erősítik egymás hatását, és a használati utasítás meghatározó lépéseinek betartásával optimális színeredményt nyújtanak.

A hajápoló termékekben felhasznált ayurvédikus növények jótékony hatást fejtenek ki. Ápolják, erősítik és egészségessé teszik a hajat, hatékonyan kezelik a fejbőr és a haj problémáit.

Khadi növényi hajfestékek a webáruházban>>>

 

Indigó (Indigofera tinctoria)

Khadi növényei - indigóAz indigó egy Indiából származó növény, melyet már az ókorban is használtak erőteljes színező hatása miatt. A pillangósvirágúak családjába tartozó növénynemzetségbe nagyjából 700 faj tartozik. A Khadi hajfestékekben felhasznált indigó, az Indigofera tinctoria egy cserje, mely rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz festékanyagokat.

Az indigó alapvetően kék színezőanyag. Hajfestés esetén elsősorban az intenzív, igazán mély kékes-fekete szín elérésében játszik kiemelkedő szerepet. A növényi hajfestékek természetéből adódóan azonban különböző árnyalatok kialakításában is sokféleképpen használható. Az indigó hennával keverve különböző árnyalatú barna hajszíneket eredményezhet, illetve ősz haj és kétlépéses festés esetén a fekete is elérhető vele.

Szőke, szőkített, nagyon világos és ősz haj esetén az indigóval történő közvetlen festés kerülendő, mert elégtelen fedést, illetve zöldes, vagy kékes árnyalatokat eredményezhet. Ilyenkor a kétlépéses színezést célszerű alkalmazni, melynél az előfestéshez a Khadi valamelyik vörös árnyalatának használata ajánlott.

A kétlépéses hajfestés pontos leírását az Ősz haj festése Khadival című cikkünkben olvashatod el.

 

Hatását befolyásoló tényezők

  • Az indigó legjobban semleges kémhatású felületen működik, a savas közeg meggátolja a keverékben az indigó pigment részecskéinek működését. Sokan gondolják például, hogy ha a növényi hajfestékbe citromlevet kevernek, az meglehetősen jó ápoló hatást fejt ki a hajon. Az említett adalékanyaggal azonban legtöbbször nem érjük el a kívánt eredményt, mivel az indigó színereje egyáltalán nem, vagy nem tökéletesen tud kibontakozni.
  • Ugyancsak hasonlóan fontos feltétel az ideális hőmérséklet. Az indigó festék pigmentjei közepes hőmérsékleten bontakoznak ki leginkább. Minél forróbb a bekevert festék, annál gyengébb színt eredményez az indigó. A legoptimálisabb 50°C-os vízzel, vagy fekete teával elkeverni a hajfestéket. A túl magas hőmérsékleten az indigóból nem oldódik ki elegendő festékanyag, ezért a szín elégtelen lesz. Indigó és egyéb árnyalatok keverésénél az előbb említett okok miatt ugyancsak 50°C-os keverőfolyadékot ajánlott használni.

Tartósságot befolyásoló tényezők, keverés más anyagokkal

  • Az indigó esetében a hajfestés körülményei alapvetően meghatározzák a szín tartósságát. Ez azt jelenti, hogy nem megfelelő alkalmazás esetén, egy keverékben a sötétebb pigment összetevők esetlegesen hamarabb elhalványulhatnak, mint a vöröses pigmentek. Ilyen esetekben az ősz haj bizonyos idő eltelte után vörösessé válhat. 
  • Egy teáskanál só hozzáadása az indigó festékmasszához fokozza a szín tartósságát, és korlátozza a kimosódást. A fekete tea fokozza a szín intenzitását, és ugyancsak növeli az indigó tartósságát.
  • Alapvetően azonban mégis azt javasoljuk, hogy ne használj semmilyen hozzáadott anyagot a növényi hajszínező felviteléhez, ugyanis ezek száríthatják a hajat, és utólagos ápolás válhat szükségessé.

 

Henna (Lawsonia inermis)

Khadi növényei - HennaA henna egy cserje, mely már a bronzkorban is ismert volt, a használatára utaló legrégebbi bizonyíték i.e. 1200 körülről származik. Természetes színező és hajkondicionáló tulajdonságai miatt évszázadok óta használják. Egyes népcsoportok kultúrájában a mai napig használják tradicionálisan hajfestésre, és ünnepekhez kapcsolóan testdíszítésre.

A henna eredetileg pirosas színezőanyag, a hajat önmagában, az eredeti színtől függően a vörös különböző árnyalataira festi. Az ősz hajat is egyetlen lépésben befedi, emellett kiválóan használható kétlépéses hajfestésnél az előpigmentációra is. A sötétebb hajszínnek vöröses tónust ad.

Rendkívül tartós hajszínt eredményez, nem fakul, és nem kopik. Stabil tapadásának, és a tartós szín kialakításának köszönhetően különböző árnyalatok kialakításában is fontos szerepet játszik.

Hatását befolyásoló tényezők

  • Az indigóval ellentétben a henna színkibocsátása intenzívebb, ha savas közegben keverjük el. Ezért például a citromlé mellett amla por, ecet vagy magas C-vitamin (aszkorbinsav) kíséretében érdemes használni.
  • A hennából annál több pigment részecske szabadul fel, minél forróbb keveréket készítünk belőle. Probléma nélkül használhatunk tehát forrásban levő vizet is a festék bekeveréséhez, ilyenkor az eredmény erőteljesebb lesz.
  • Langyosabb, vagy egészen hűvös bekeverési hőmérsékleten a henna elégtelen eredményt ad.
  • A henna-indigó keveréket alapvetően 50°C-os folyadékban célszerű elkeverni, mert ezen a hőmérsékleten a henna még pontosan elégségesen működik, ami optimális színeredményt eredményez.

Tartósságot befolyásoló tényezők, keverés más anyagokkal

  • Alapvetően a hennával festett haj színe nem fakul, és nem kopik
  • Amikor a hennát indigóval együtt használjuk, túl magas hőmérsékletű keverék esetében az eredmény vöröses, vagy piros lehet.
  • Amikor a hennát indigóval együtt használjuk, túl alacsony hőmérséklet esetén az eredmény elégtelen lehet, vagy nem kívánt színárnyalatok alakulhatnak ki.

 

Amla (Emblica officinalis)

Khadi növényei - AmlaAz amla, más néven indiai egres az ayurvéda egyik legfontosabb gyógynövénye. A tradicionális indiai orvoslásban a növény minden részét feldolgozzák, és különböző készítményekhez használják fel őket.

Gyümölcse kimagasló mennyiségű C-vitamint tartalmaz, húszszor annyit, mint a narancsban van. Ezen kívül polifenolokat, és egyéb olyan anyagokat is tartalmaz, melyek alkalmassá teszik az egészség megőrzésére.

Gyógyhatásai: Erősíti az immunrendszert, lassítja az öregedést, segíti a szervezet öngyógyulását, szépítő hatása van. Savlekötő, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, vértisztító, emésztésjavító, hashajtó, májvédő, összehúzó, vérzéscsillapító, antioxidáns, szíverősítő, tápláló, szemgyógyító, afrodiziákum.

Jótékony hatások a hajápolás, hajfestés során

  • Az amla por csökkenti a pH-értéket, hennához adagolva intenzívebb színeredményt biztosít
  • Az ayurvédában vitamin-tartalma mellett a hajnövekedést támogató, illetve a hajhullás és őszülés elleni hatása miatt használják
  • Az amla táplálja, kondicionálja, páratlanul fényessé varázsolja a hajat, növeli a szálak szakítószilárdságát, és védelmet biztosít a káros hatásokkal szemben
  • Rendkívül krémessé teszi a hajfesték állagát, ezáltal megkönnyíti használatát
  • A Khadi hajfestékek színárnyalatainál úgy adagolják az amla por mennyiségét, hogy az pozitív hatással legyen mind a színeredményre, mind pedig hajápoló hatás szempontjából.

 

Neem (Azadirachta indica)

Khadi növényei - NeemTrópusi területeken őshonos, örökzöld fa. Az ayurvédikus gyógyászat egyik leggyakrabban alkalmazott növénye. Indiában hívják még „Isteni fának”, a „Természet drogériájának” és a „Falu gyógyszertárának” is. Ez is mutatja, hogy a neem fa évszázadok óta egyet jelent a gyógyítással. Gyorsan növekszik, hamar eléri a 20 m-es magasságot is, akár 200 évig is élhet.

Gyógyhatásai: Antibakteriális, gombaellenes, vértisztító, gyulladáscsökkentő, fájdalom- és lázcsillapító hatású. A neemolaj hatóanyagai bőrbetegségek kezelésére, reumás fájdalmak enyhítésére használható. Alkalmazzák: ekcéma, kipirosodás, pattanás, hegek, gyulladt bőr, csalánkiütés, lábizzadás, körömgomba, korpa, tetvek, sömör és egyéb bakteriális és vírusos megbetegedés esetén is.

 

 

Jótékony hatások a hajápolás, hajfestés során

  • Megszünteti a korpásodást
  • Intenzíven ápolja, táplálja a fejbőrt és a hajat
  • Szabályozza a faggyútermelést, helyreállítja a fejbőr természetes egyensúlyát
  • Erősíti a hajszálak szerkezetét
  • Inszekticid hatásának köszönhetően hajtetvek ellen jól alkalmazható.

 

Shikakai (Acacia cocinna)

Khadi növényei - ShikakaiA shikakai az indiai akácia gyümölcse, melynek szaponinokban gazdag őrleményét mosószerként és hajmosóként használják, hasonlóan, mint a mosódiót. Az ayurvédikus hajápolásban már évezredek óta használják, a neve azt jelenti: „gyümölcs a hajra”. Ideális alternatíva allergiásoknak, vagy akik nagyon érzékenyen reagálnak a konvencionális tisztálkodó- és hajmosószerekben lévő vegyi összetevőkre. A shikakai gyümölcs kivonata gyengéden tisztítja a hajat és fokozza annak természetes csillogását és puhaságát. Minden hajtípusra és festett hajra is használható, és jótékony hatást fejt ki. 

A shikakai hihetetlen fényt ad a hajnak, és újjáépíti a szálakat a gyökerektől egészen a hajvégekig. A korunkbeli hagyományos ún. "nyugati" termékek összetevőivel szemben nem távolítja el a haj természetes olajait, nem károsítja a haj természetes védőrétegét.

 

Jótékony hatások a hajápolás, hajfestés során

  • Tisztít, erősíti a hajhagymákat, hajnövesztő tulajdonságú
  • Megelőzi a hajvégek töredezését, könnyen fésülhetővé teszi a hajat, még dús és hosszú haj esetében is
  • Optimális pH-értéket biztosít, kiegyensúlyozza a fejbőrt
  • Kondicionál, lággyá és selymessé teszi a hajat
  • Csillapítja a fejbőr irritációit, hatékonyan kezeli a korpásodást.

Khadi ayurvédikus hajápolók a webáruházban>>>

 

Reetha (Sapindus mukorossi)

Khadi növényei - ReethaIndiában őshonos fafajta, más néven mosódió. India minden részén a leggyakrabban előforduló fa, de főleg Dél-Indiában különösen elterjedt. Mosó és tisztító hatása miatt évszázadok óta termesztik, az indiaiak saját kertjeikbe ültetik. Használata mosószerként és természetes szappanként hosszú idők óta jól ismert.

Termése dió, melynek héja szaponint tartalmaz, mely vízbe áztatva vagy forralva diszkréten habzik. Így használják Indiában hajmosásra, fürdésre, ruhák mosására, ékszerek és konyhai eszközök tisztításra is.

Rendkívül jótékony hatású a hajra, gyengéden, de hatékonyan tisztít. Eltávolítja a szennyeződéseket és a zsiradékot a fejbőrről és hajról anélkül, hogy a természetes pH-t befolyásolná. A legjobb alternatív természetes hajmosó az allergiára hajlamos, érzékeny bőrű emberek számára, akiknek célszerű kerülniük a kemikáliákat.

 

Jótékony hatásai a hajápolás, hajfestés során

  • Tartást és fényt ad a hajnak
  • Lággyá, selymessé és kezelhetővé teszi a hajat
  • Kiváló tisztító hatású, gyengéden, de hatékonyan távolítja el a faggyút és a szennyeződéseket a fejbőrről és a hajról
  • Nem befolyásolja a fejbőr természetes pH-értékét, érzékeny bőrűek is használhatják
  • Megelőzi és hatékonyan kezeli a korpásodást, megszünteti a fejbőr viszketését, gyulladáscsökkentő hatású
  • Hajtetvek ellen is hatékony ellenszer.

 

Tulsi (Ocimum sanctum)

Khadi növényei - TulsiA Tulsi bokros, sokfelé ágazó, jó illatú lágyszárú növény, közeli rokona a konyhai fűszer Kerti bazsalikomnak.

Indiában a legalapvetőbb gyógynövény, a társadalom minden szintjén szent növényként tisztelik. Nevezik még a „Gyógynövények királynőjének” vagy „Indiai szent bazsalikomnak” is. A csodanövény, melyet  életelixírként tart nyilván az ayurvéda, napjainkban újra reneszánszát éli, hiszen a tulsi a szervezet számára sokféle egészségvédő és gyógyító hatással bír.

Indiában agyagedényekben termesztik, lázra, megfázásra, maláriára és cukorbetegségre is használják. Levelei egy világos sárga illóolajat tartalmaznak, mely rovarok és baktériumok ellen használatos. A levelek nedvét és a főzetét hörgőhurut, köhögés esetén használják, illetve helyileg sömörben és egyéb bőrbetegségekben szenvedőknél is hatásosan alkalmazzák. Olaját fájdalom esetén fülcseppként is segítségül hívják. Hazájában nemi vágyat fokozó értéket is tulajdonítanak neki, ahol porított gyökerét használják.

 

Jótékony hatásai általában

  • Erős antioxidáns, hivatalos vizsgálatok igazolják, hogy hatástalanítja a káros molekulákat, a szabadgyököket
  • Öregedésgátló tulajdonságú, hozzájárul a fiatalos fizikum és a mentális egészség megőrzéséhez
  • Antivirális és antibakteriális hatású
  • Immunrendszer erősítő, általános egészségvédő
  • Vértisztító, méregtelenítő.

Jótékony hatások a hajápolás, hajfestés során

  • Egészségesen tartja a fejbőrt, megakadályozza a gombás fertőzések kialakulását
  • Hatékonyan kezeli a fejbőr különböző eredetű betegségeit, csökkenti az allergiás, gyulladásos tüneteket, javítja a pikkelyes fejbőr állapotát,
  • A- és C-vitamin tartalmával és ásványi anyagaival erősíti a hajat.

Khadi ayurvédikus hajápolók a webáruházban>>>

 

Brahmi (Bacopa monniera)

Khadi növényei - BacopaA brahmi egy kicsi, évelő kúszónövény, rengeteg elágazódással. Természetes formájában Indiában és a trópusokon terem, általában folyópartok mentén, mocsaras területeken terjed szét, igazán vízkedvelő. A brahmi támogatja az agyműködést, serkenti a memóriát, javítja a koncentrálóképességet, emiatt már évszázadok óta használják az ayurvédikus orvoslásban a memória és tanulási képesség javítására, az intelligenciaszint emelésére, a depresszió megszüntetésére, valamint az öregedési tünetek enyhítése.

Gyógyhatási: Csökkenti a gyomorfekély kialakulását, elősegíti a hörghurut és a krónikus bélgyulladás gyógyulását, enyhíti az asztma tüneteit, erősíti a bélfalakat. Eredményes a különböző bőrbetegségek kezelésében, többek közt az ekcéma, és a pikkelysömör gyógyításában. A brahmi természetes antioxidáns, amely kívülről-belülről erősíti és fiatalítja a szervezetet, semlegesíti a szabadgyököket, kiválóan stimulálja az agy működését.

 

Jótékony hatásai a hajápolás, hajfestés során

  • Csökkenti a hajhullást
  • Erősíti a hajhagymákat
  • Táplálja, tonizálja a hajat és a fejbőrt
  • Csökkenti a környezeti ártalmak káros hatásait
  • Hámosító hatású, stimulálja a haj növekedését

 

Forrás: www.khadi.hu


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Hajápolás Khadi hajfesték kisokos