3 szuper gyógynövény tea, amit mindig érdemes otthon tartanod

3 szuper gyógynövény tea, amit mindig érdemes otthon tartanod

Bizonyos gyógyteákat érdemes mindig otthon tartanod, hogy minden esetre legyen azonnali megoldásod. Az alábbiakban megmutatom, melyik az a 3 szuper gyógynövény tea, amelyeket sokféle képpen hasznosíthatsz.

3 szuper gyógynövény tea

Vannak olyan esetek, amelyek mindenki életében bekövetkeznek. Kinél többször, kinél kevesebbszer, de tény, hogy nem nagyon tudjuk elkerülni. Ilyen például a rovarcsípés, amely kellemetlen, égő, viszkető érzéssel jár. Néha előfordul, hogy kicsit túlesszük magunkat, és ez kellemetlen telítettségérzést, hasfeszülést vagy gyomorégést okoz. Na és persze bőrirritációt is kiválthat bármi, még ha nem is vagyunk érzékeny bőrűek. Elég csak a nagytakarítást említeni, amikor a por irritálja a bőrünket és a szemünket, ami kellemetlen viszketéssel, bőrpírral jár.

Ugye nálad is előfordultak már ezek az esetek? Éppen ezért, jó, ha tartasz otthon az alábbi gyógynövény teákból, így azonnal enyhítheted a tüneteket.

 

Borsmenta tea

A borsmenta több esetben is nagyon hatékony. Leginkább emésztéssegítő és bélgörcsoldó hatásáról nevezetes. Ha túl sokat ettél, vagy nehéz, zsíros ételt fogyasztottál és ez megfeküdte a gyomrodat, mindenképpen érdemes egy csésze borsmenta teát elkortyolgatnod. Segíti az emésztést, oldja a bélgörcsöket, így puffadás és telítettség érzésnél is gyors segítséget nyújt.

Ez a kellemes, mentolos aromájú tea remekül bevethető szúnyog- és egyéb rovarcsípés esetén is. Hűsítő, nyugtató hatása van, szünteti a viszketést. A teából készíthetsz borogatást vagy lemosószerként is alkalmazhatod a csípés területén. Egyébként a rovarok nem nagyon szeretik a borsmenta illatát, ezért rovarűzőként is beválik.

Borsmenta teák a webáruházban>>>

 

Kamillatea

Egy mindenki által jól ismert gyógynövény a kamilla. Már nagyanyáink is ezt adták minden bajra. Én gyerekkoromból jól emlékszem, hogy ha más nem is, de kamillatea mindig volt otthon, és bármi bajunk volt, rögtön kaptunk egy csészével.

Szuper univerzális gyógytea ez, amely gyulladáscsökkentő, nyugtató, görcsoldó hatású.

Gyulladáscsökkentő tulajdonságát számos területen hasznosíthatod:

  • pattanások kezelésére belsőleg és külsőleg egyaránt
  • bélgyulladás, emésztési panaszok, gyomorhurut esetén
  • bőrgyulladások, napégette bőr külsőleges ápolására
  • aranyér és visszérgyulladás esetén külsőleg és belsőleg is hasznos
  • sebekre, horzsolásokra, égési sérülésekre külsőleg borogatásként
  • szem irritáció, árpa, kötőhártya gyulladásnál külsőleg lemosó- és borogatószerként, és ezzel egyidejűleg belsőleg is alkalmazva

Görcsoldó hatása emésztési panaszok, menstruációs fájdalmak és szülési fájdalmak csökkentésére is hasznos segítséget nyújt. Oldja a simaizmok görcseit, így a belekét is. Enyhe fokú székrekedésnél így segíti a széklet kiürülését.

Menstruációs fájdalmaknál is görcsoldó hatású, érdemes kipróbálnod, ha semmi más nincs kéznél. Régen a szülőágyon kamillateát itattak a vajúdó kismamával, hogy enyhítsék a méhösszehúzódással járó fájdalmat és megkönnyítsék a szülést. Ez ma már nem divat, pedig ma ugyanolyan nagy segítség lehetne a kismamák számára, mint hajdanán. Ha szülés előtt állsz, javaslom, tegyél be egy doboz kamillateát a kórházi csomagodba.

Kamillavirág teák a webáruházban>>>

 

Citromfű tea

Egy újabb univerzális gyógynövény, amiből egyszerűen muszáj, hogy legyen otthon legalább egy dobozzal.

A citromfű egy kiváló immunerősítő gyógynövény, amit nagyon erős vírusölő és baktériumölő tulajdonságának köszönhet. Rendszeres fogyasztása igencsak javasolt a járványos időszakban, így nagy eséllyel elkerülhető, hogy mi is áldozatul essünk például az influenzának.

Tudtad, hogy a citromfű szinte az egyetlen herpeszvírus ellen is hatékony gyógynövény? Bizony! Ha herpeszed van, külsőleg és belsőleg is alkalmazd. Ha rendszeresen iszol citromfű teát, nagy valószínűséggel nem kell aggódnod a herpesz újbóli megjelenése miatt.

Gombaölő hatása is nagyon erős. A citromfű főzetéből készíthetsz lábfürdőt körömgomba, vagy lábgomba esetén. Javulást fog eredményezni a fertőzött területen és ezzel együtt a kellemetlen lábszagot is elűzi.

Zsíros, pattanásos bőr? A citromfű tea ezen is segít! Gyulladáscsökkentő hatását pattanásos, aknés bőr esetén külsőleg és belsőleg is hasznosíthatod. Külsőleg alkalmazva a tág pórusokat is összehúzza, így az újabb mitesszerek és pattanások kialakulásának is elejét veszi.

Zsírosodó fejbőr és haj esetén végezz citromfű főzettel öblítést a hajmosást követően. Jól oszlasd el a hajon és óvatosan dörzsöld be a fejbőrbe is. Remekül szabályozza a faggyútermelést és csodálatosan szép hajat eredményez!

A citromfű emellett nagyon jó stresszoldó, idegnyugtató és alvást segítő gyógynövény is. Érdemes lefekvés előtt, akár egy kis mézzel megspékelve elkortyolgatni egy bögrényit.

Akárcsak a borsmenta tea, a citromfű is bevethető a rovarok ellen. Szerencsére a rovarok a citromfű szagát sem kedvelik, így messzire elkerülik. Csípésekre nyugodtan készíts citromfüves borogatást, enyhíteni fogja a viszkető, égő, csípő érzést.

Citromfű teák a webáruházban>>>

Gyógynövény teák

Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Tea sarok Természet patika