Leírás és Paraméterek
Az Organika Kókuszolaj szűrt, színtelen és illatmentes. Magas hőfokon is stabil, ezért kifejezetten ajánlott konyhai felhasználáshoz. Bőrbarát tulajdonságai miatt kiváló kozmetikai alapanyag, és a mindennapi bőrápolásra is alkalmas.
A szűrt kókuszolaj kifejezetten stabil molekulákból áll, ezért jól hevíthető, illetve többször is újrahasználható. Nehezen oxidálódik, 2-3 évig is friss marad, hűvös helyen még tovább eltartható anélkül, hogy megavasodna. 24 Celsius-fok felett víztiszta, átlátszó olajjá válik, ez alatt, pedig fehér, kemény zsírrá szilárdul.
Bár a kókuszzsír több mint 85%-a telített zsírsav, ennek ellenére kifejezetten ajánlott epe és emésztőrendszeri problémákkal küzdők számára, mivel a kókuszzsírban lévő telített zsírsavak szerkezete más, könnyebben emészthető, könnyebben ég el, a szervezetben nehezebben raktározódik. Ennek a tulajdonságának köszönhetően a különféle diétás étrendekhez is kiválóan illeszkedik. A kókuszzsír kevesebb kalóriát tartalmaz a többi zsiradékhoz képest. d
A kókuszzsír felhasználása a konyhában:
- növényi pástétomok alapanyaga lehet
- nyers sütemények esetén is ideális kötőanyag
- zsíroskenyérhez vagy vaj helyett szendvicsekre is kenhetjük
- Mivel magas hőfokon is lehet vele dolgozni (170-180 fokig), ideális megoldást kínál a bő zsiradékban történő sütéshez, így sült krumplit, rántott húst, lángost vagy épp fánkot is süthetünk benne.
- a kókuszzsír segítségével olajszag és füst nélkül süthetünk palacsintát, tükörtojást vagy éppen tócsnit
- Kókuszolajjal készíthetünk rántást, a krumplipüréhez, zöldségkrémekhez, tepsiben sült köretekhez is tökéletes zsiradék, de a sütőbe szánt csirke bőre alá is tehetünk egy keveset belőle, ha azt szeretnénk, hogy az szaftos maradjon sütés közben.
- a kókuszzsír süteményekhez is jól használható, sok esetben könnyedén helyettesíthető vele a desszertekhez, édességekhez szükséges zsiradék. Kókuszolajat használhatunk kevert süteményekhez, muffinokhoz, de kelt tésztákba is tehetjük. Kókuszzsírral készülhet kalács, de túrós vagy épp krumplis pogácsában is tökéletesen megállja a helyét. A sütést kívánó sütemények esetében érdemes odafigyelni arra, hogy a kókuszzsír dermedt állapotában nehezen használható, így olyan receptek átdolgozásával kísérletezzünk, amelyekben folyékony vagy puha zsiradékra van szükség.
- Amíg a bő zsiradékban sütésnél nem különösebben izgalmas, addig a kimért alapanyagokon nyugvó ételeknél érdemes tudni, hogy a kókuszsírból kevesebbre van szükség, mint más zsiradékokból, így ezeket a recepteket ennek fényében kissé át kell dolgozni.
- A kókuszzsír nem igényel hűtőben való tárolást. Magas oxidációs pontjának köszönhetően sütés közben nem indít be káros oxidatív folyamatokat, épp ezért leszűrve többször is felhasználható.
A kókuszzsír felhasználása a bőrápolásban:
A kókuszzsír remekül hidratál és tartalmazza a kókusz jótékony hatásait, épp ezért nagyon jó alapanyaga különféle pakolásoknak, szájápoló balzsamoknak, arckrémeknek és testápolóknak. Kókuszolajjal hajpakolásokat is készíthetünk. Kifejezetten bőrbarát anyag, mely bőrnyugtató és gyulladáscsökkentő hatással is bír. Gyorsan regenerálja a nagyon száraz, irritált és a napégette bőrt. Száraz, töredezett hajvégekre is használhatjuk. Fényessé és ápolttá teszi a hajat.
Gyártó - Organika | |
Kiszerelés – 1000 ml | |
Szállítási súly - 1100 g |