Miért fontos a méregtelenítő étrend?

Méregtelenítő étrend


Úgy tűnik, hogy az egyre mérgezőbbé váló modern világunkban évről évre nagyobb hangsúlyt kap a méregtelenítés fontossága, főként tavasszal. Nincs új a nap alatt, szokták mondani. A méregtelenítésre is igaz ez. A természeti népek réges-régen jól tudták, hogy a tavasz a megújulás időszaka, mellyel együtt az emberi szervezet is felfrissülésre vágyik a tél egyhangú táplálkozása és mozgásszegény időszaka után.

A tavasz egy új kezdet, az újjáéledés, kitisztulás időszaka. Otthonunkban tavaszi nagytakarítást végzünk, és megszabadulunk minden olyan régi holmitól, amelyre már nincs szükségünk. A testünk is egy ilyen nagytakarításra vágyik. Ki kell hát pucolnunk a felgyülemlett méreganyagokat, ehhez azonban a májunk segítségére kell lennünk.

A máj az egyik legfontosabb szervünk. Számos funkcióért felelős, beleértve a szénhidrátok, zsírok és fehérjék metabolizmusát, az A-, D- és B12-vitaminok tárolását, valamint a felesleges hormonok és méreganyagok kiválasztását.

 

Hogyan támogasd legjobban a májadat?

Sokan a méregtelenítés alatt csak azt értik, hogy választani kell valami jó kis gyógyteát, amit néhány napig vagy hétig iszogatunk, és azzal kész is van a méregtelenítés. Mások néhány napos böjtöt tartanak, és ezzel le is tudják a belső nagytakarítást. Lényegében mind a két módszer megfelelő, önmagában azonban kevés.

Hosszú távon a megfelelő májtámogató és méregtelenítő étrend lesz igazán eredményes, melyet egy-egy erőteljesebb tisztító kúrával kiegészíthetünk.

 

Májtámogató méregtelenítő étrend

Az étel nagyon fontos – ez alapozza meg testünk közérzetét és működését. A máj támogatásának legegyszerűbb módja, a megfelelő ételek fogyasztása.

 

Mindig étkezzünk az évszaknak megfelelően

Mit is jelent ez? Egyszerűen azt, hogy azok a növények, zöldségek, gyümölcsök kerülnek az asztalunkra, amelyeknek éppen szezonjuk van. A tavasz a természet újjáéledésének időszaka, ilyenkor érdemes a különféle csírákat és a zsenge terméseket (pl. hónapos retket) fogyasztani nagyobb arányban. Készítsünk belőlük salátát, vagy tegyük szendvicsbe!

 

Nyersen vagy főve?

Tartózkodjunk a teljesen nyers étrendtől és a jeges hideg italok fogyasztásától! A hideg és a nyers ételek energiát vonnak el a szervezettől, és emésztésük is nehezebb. Ezért minden nap együnk meleg ételt legalább egyszer. A legegészségesebb, ha az ételeket rövid ideig tartó párolással vagy hirtelen sütéssel készítjük, mert így a bennük lévő tápanyagok jelentős része megmarad.

 

Méregtelenítő gyógynövények a konyhánkban

Számos gyógynövényt használhatunk a konyhánkban, melyek támogatják a májat, könnyítik az emésztést és segítik a méregtelenítést. Salátáinkat, párolt vagy sült ételeinket fűszerezzük bátran édesköménnyel, római köménnyel, bazsalikommal és rozmaringgal.

A salátákra, de akár a kész húsokra is locsolhatunk máriatövis magolajat, mely nem csak ízletes, de az egyik legjobb májregeneráló és méregtelenítő készítmény.

A csalán a legkiválóbb méregtelenítő gyógynövény, melyet a tavaszi nagytakarításhoz választhatunk. Február végén, március elején jelennek meg friss hajtásai és levelei, melyeket gyűjthetünk.

A csalán kiváló vértisztító, nyiroktisztító, vizelethajtó. Bővelkedik vasban, A-, B- és C-vitaminokban, káliumban, kalciumban és szilíciumban is. Hisztamin tartalma miatt a csalán tökéletes választás lehet a tavaszi allergiák jelentkezésekor.

A csalán sokoldalú felhasználást tesz lehetővé a konyhában is. Készíthetünk belőle levest vagy főzeléket, de nyersen tehetjük salátába is. Forrázatát ihatjuk, akár napi két bögrével is.

 

Tiszta ételválasztás

Talán ez a legnehezebb, de törekedni kell arra, hogy az ételeink minél kevesebb vegyszert tartalmazzanak. A legtöbb mérget ugyanis az élelmiszerekkel visszük be a szervezetünkbe. Ennünk márpedig kell, de szerencsére megválaszthatjuk, hogy mit.

A piacon érdemes olyan termelőktől vásárolni, akiknél ellenőrizhető az élelmiszer eredete, összetevői és minősége. A boltban vásárolt élelmiszerek csomagolásán keressünk jelzést arra vonatkozóan, hogy GMO mentes-e a termék, vagyis nem génmódosított növényekből készült. Használnak-e az előállítás során bármilyen vegyszeres fertőtlenítőt, esetleg műtrágyát. Ezeket lehetőség szerint kerüljük. Válasszunk biogazdálkodásból származó termékeket, vegyszermentes élelmiszereket.
Kerüljük a magas só- és cukortartalmú, tartósítószereket és ízfokozókat tartalmazó ételeket is.

Ha ezeket az egyszerű szabályokat bevezetjük és rendszeresítjük a mindennapi táplálkozásunk során, rövid idő alatt tapasztalni fogjuk a különbséget. Könnyebbnek, energikusabbnak érezzük majd magunkat. Jobban alszunk éjjel és jobban teljesítünk nappal. Fokozódik a vitalitásunk, javul a szellemi és fizikai erőnlétünk.

maj-meregtlelenitese

 

 

 

Szöllősi Adrienn


 

Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Táplálkozási tippek