Prunus spinosa
Népi elnevezései: boronafa, koronafa, ekegúzs, kininfa, kökönye, tövisfa, zabszilva
A Kökény jellemzői
A kökény a szilvafélék családjába tartozik. Az 1-4 m magasra is megnövő cserje sötétszürke ágai hegyes tövisekben végződnek. Kis méretű levelei elliptikusak, lándzsásak, fonákjuk rendszerint molyhos. Virágzata apró, fehér, ötszirmú és a lombfakadás előtt nyílik. Gyümölcse kékesfekete, apró szemű, fanyar, csak akkor ehető, amikor a dér már megcsípte. Hegyoldalak, erdőszélek, cserjések, napfényes erdők növénye.
Herbája: virága és termése
Gyűjtés: A kökény áprilisban virágzik, ilyenkor lehet gyűjteni. Kék bogyós termése októberben gyűjthető, az első fagyok után.
A növény hatóanyagai: Amygdalin, cianidin, cserző anyag, flavoglikozid, hidrogéncianid, hyperozid, koffeinsav, kumarin, kvercitrin, pektin, poroszsav-glikozid, rutin, tannin. Emellett B1, B2, B3 és C-vitamint is tartalmaz. C-vitaminban gazdag.
Hatások: Virágja vízhajtó, enyhe hashajtó. Termése roboráló, immunerősítő.
A Kökény, mint gyógynövény
A kökény virágja és bogyója is gyógyhatású, a népgyógyászatban régóta használatosak.
- Vizelethajtó
- vérzéscsillapító
- tisztító, hashajtó
- erősítő, roboráló
- étvágygerjesztő
- érnyomáscsökkentő.
A kökényvirágból készített tea vízhajtó, vértisztító, húgyúti betegségek ellen használható. Enyhe hashajtó hatása is van, fogyás elősegítésére is használják. Méregtelenítő és vértisztító hatása miatt bőrkiütések megszüntetésére is alkalmazhatjuk. A népgyógyászatban vérnyomáscsökkentésre is adják.
C-vitaminban gazdag terméseiből készített lekvár, bor, pálinka vagy likőr, betegségek után kiváló roboráló szer, immunerősítő.
Míg a virágzat teaként hashajtó, a terméséből készült lekvár viszont hasfogó, így hasmenés csökkentésére, bélhurut kezelésére használható.
Kökényvirág teák a webáruházban>>>
Elkészítése
Kökényvirág tea: 1 evőkanálnyi szárított kökény virágot 2,5 dl forrásban lévő vízzel leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Napi 3 csészével ajánlott a fogyasztása. Székrekedés esetén gyermekeknek is adhatjuk.
Kökénylikőr: A kökényterméseket megmossuk, megszárítjuk. Kb. 1,5 kg érett kökényt 1,5 kg cukorral jól összekeverjük, befőttesüvegbe tesszük. 4-5 rúd fahéjjal, 2 rúd félbevágott vaníliával ízesítjük, 40 százalékosra hígított gyógyszertári alkohollal vagy igazi gyümölcspálinkával felöntjük. 5-6 hétig érleljük, majd leszűrjük. Szőlőmusttal összetörve vörös kökénybor lesz belőle.
Kombinációk más gyógynövényekkel
Hólyag- és vesebántalmaknál kombinálhatjuk aranyvesszővel és cickafarkfűvel.
Székrekedés esetén bodzavirág, hársfavirág, kamilla és borsmenta hozzáadásával készíthetünk hashajtó teakeveréket.
Felfázás, hólyaghurut esetén kombinálhatjuk tőzegáfonyával. Míg a tőzegáfonya a húgyutak fertőtlenítését végzi, addig a kökény vizelethajtó tulajdonságánál fogva, átmossa az egész húgyúti rendszert és segíti a kórokozók kiürítését a szervezetből.
Fogyókúrához kombináljuk zöld teával a zsírégetés fokozása érdekében.
Szöllősi Adrienn
Kapcsolódó cikkek