Így készíts Karácsonyi Csillagánizs tejet!

Így készíts Karácsonyi Csillagánizs tejet!

Megosztok veletek egy finom karácsonyi csillagánizs tej receptet, mely könnyen és gyorsan elkészíthető, egészséges és az egész család imádni fogja! Ez a meleg, nyugtató ital tökéletes az ünnepekre vagy hideg téli estékre!

 

Csillagánizs tej recept

A csillagánizs tej receptje egyedülálló módja annak, hogy enyhén fűszeres, édes ízű tejet készítsünk. Tökéletes azok számára, akik szeretik feldobni valami izgalmassal a megszokottat. Ha új, egzotikus és izgalmas ízt keresel a konyhádban, ne keress mást, mint a csillagánizst!

Ennek a fűszernek enyhén édes és rendkívül aromás íze van, ráadásul emésztéskönnyítő hatással is bír, így tökéletes levezetője lehet a karácsonyi ebédnek vagy vacsorának. Nyugtató hatása miatt a kisgyermekeknek is érdemes belőle adni lefekvés előtt egy bögrével, így a karácsonyi izgalmak után édesen fognak aludni.

 

Mi is az a Csillagánizs tej?

A csillagánizs tej receptje Hollandiából származik, ahol közkedvelt italnak számít, főként Karácsonykor. Anijsmelk-nek hívják – ami szó szerinti fordításban „ánizs tejnek” felel meg. Meleg tejből készül, csillagánizsmaggal és vaníliás cukorral. Nagyon egyszerű recept, bárki könnyen elkészítheti, és tökéletesen harmonizál a karácsonyi ízekkel és illatokkal.

De nem csupán egy ünnepi italról van szó. Hollandiában gyakran adnak ánizs tejet a gyerekeknek, ha megfáznak vagy gyomorrontásuk van. Hiszen az ánizsmag rendkívül jó immunerősítő, baktérium- és vírusölő, valamint jó hatással van az emésztésre és a különféle gyomorpanaszokra. Ugyanakkor finom az íze és nyugtató, stresszoldó hatással is rendelkezik, ezért sokan akkor is isszák, ha egyébként nincs semmi bajuk.

 

A Csillagánizs tej elkészítése

Hozzávalók 1 adaghoz: Karácsonyi csillagánizs tej

  •  1 csésze (350 ml) tej vagy növényi tejhelyettesítő
  •  3 csillagánizs hüvely (vagy 1 teáskanál zúzott ánizsmag) 
  • 1 teáskanál cukor vagy méz
  • ízlés szerint vanília vagy vaníliás cukor

Elkészítése:

Adjuk a tejhez az ánizsmagot és a cukrot valamint a vaníliát (vagy vaníliás cukort), majd egy kis lábasban közepes lángon kezdjük el melegíteni. Közben kevergessük, hogy a cukor elolvadjon és a tej ne égjen le. Amikor felforrt, tegyük takarékra a és még 5 percig forraljuk kis lángon. Ha ánizsmagot használtunk, tálalás előtt érdemes átönteni a tejet egy szűrőn.

Kellemes aromás illata és csodás íze van! Mézeskalács mellé vagy bármilyen karácsonyi keksz mellé tálalhatjuk tízóraira vagy uzsonnára, de kitűnő ital fázós téli estéken a bekuckózáshoz is! Próbáld ki!

karácsonyi csillagánizs tej

 

 

Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

<

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Karácsony Receptötletek