Mit ehet és mit nem az epebeteg?

Diéta epebetegeknek - Dr. Horváth Gábor hepatológus szakorvos táplálkozási tanácsai epebetegeknek

Diéta epebetegeknek

Az epe és a máj szoros együttműködésben látja el feladatát szervezetünkben.

A máj a hasüreg jobb felső részén található, az epe ez alatt helyezkedik el. A májba érkező vért a máj megtisztítja, szénhidrátokat raktároz, bizonyos anyagcsere-folyamatokat szabályoz, és epét választ ki.

Az epe az epehólyagból az epevezetéken keresztül jut a vékonybélbe. A keserű, zöldes-sárgás folyadék apró részecskékké bontja a zsírokat, közreműködik az A-, D-, E- és K-vitamin felszívódásában, illetve segíti a vízkiválasztást, így a béltartalom könnyebben halad előre.

Az epe tipikus megbetegedései az epekőbetegség, valamint az epehólyag- és epeút-gyulladás. Epehólyag-daganat ritkán alakul ki. A tünetek minden esetben kifejezetten kellemetlenek: komoly görcsök, hányás, láz, emésztési problémák, általános rosszullét.

Az akut roham vagy műtét után diéta javasolt. Teljes koplalás után fokozatosan 5-6 nap alatt lehet visszatérni a kímélő táplálkozáshoz. Krónikus epebántalmak esetén a zsírszegény, rostban gazdag étrend a követendő.


Az epediéta alapelvei

  • naponta több, kisebb étkezés (napi 4-5)
  • minimálisra csökkentett zsírbevitel
  • magas élelmi rost-bevitel, éretlen gyümölcsök kerülése
  • száraz hüvelyesek elhagyása, kevés fűszer használata


Tippek epéseknek

  • Reszelje, pürésítse a zöldségeket, gyümölcsöket
  • A húsokat párolja vagy grillezze, süssön sütőzacskóban vagy római edényben
  • Süsse a csirkét bőre nélkül
  • A levest hidegen zsírozza le
  • A főzelékeket sűrítse kefires habarással
  • Főzze a zöldségeket fedő nélkül, így távoznak belőlük a puffasztó anyagok
  • Kerülje a rántott ételeket!
  • Soha ne használja újra a sütőolajat!

 

Szabad

Tilos

főtt, grillezett sovány húsok

olajban sült húsok, rántott húsok, szalonna, kolbász, máj és belsőségek

tőkehal, pisztráng, csuka, hekk

ponty, angolna, tonhal, szardella

krumplipüré, párolt rizs, nokedli,  grillezett zöldségek

krokett, hasábburgonya, röszti

cukor nélküli kompótok, alma, körte, barack héja nélkül

banán, szőlő, aszalt gyümölcsök

burgonya, spenót, sóska, répa, borsó, zöldbab

száraz bab, lencse, káposzta, kelbimbó, uborka, paradicsom, paprika

sovány tej, zsírszegény sajt, - túró, joghurt, kefir

tejszín, vaj, zsíros tej, érlelt sajt

kevés tojás

rántotta, tükörtojás

zöldfűszerek (petrezselyem, kapor, rozmaring, stb.)

csípős fűszerek (bors, chili, csípős fűszerpaprika)

teljes kiőrlésű pékáru, piskóta, keksz

vajas krémmel töltött sütemények, még meleg élesztős tészták, fánkok

Forrás: www.egeszsegtukor.hu


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Táplálkozási tippek