Diéta epebetegeknek - Dr. Horváth Gábor hepatológus szakorvos táplálkozási tanácsai epebetegeknek
Az epe és a máj szoros együttműködésben látja el feladatát szervezetünkben.
A máj a hasüreg jobb felső részén található, az epe ez alatt helyezkedik el. A májba érkező vért a máj megtisztítja, szénhidrátokat raktároz, bizonyos anyagcsere-folyamatokat szabályoz, és epét választ ki.
Az epe az epehólyagból az epevezetéken keresztül jut a vékonybélbe. A keserű, zöldes-sárgás folyadék apró részecskékké bontja a zsírokat, közreműködik az A-, D-, E- és K-vitamin felszívódásában, illetve segíti a vízkiválasztást, így a béltartalom könnyebben halad előre.
Az epe tipikus megbetegedései az epekőbetegség, valamint az epehólyag- és epeút-gyulladás. Epehólyag-daganat ritkán alakul ki. A tünetek minden esetben kifejezetten kellemetlenek: komoly görcsök, hányás, láz, emésztési problémák, általános rosszullét.
Az akut roham vagy műtét után diéta javasolt. Teljes koplalás után fokozatosan 5-6 nap alatt lehet visszatérni a kímélő táplálkozáshoz. Krónikus epebántalmak esetén a zsírszegény, rostban gazdag étrend a követendő.
Az epediéta alapelvei
- naponta több, kisebb étkezés (napi 4-5)
- minimálisra csökkentett zsírbevitel
- magas élelmi rost-bevitel, éretlen gyümölcsök kerülése
- száraz hüvelyesek elhagyása, kevés fűszer használata
Tippek epéseknek
- Reszelje, pürésítse a zöldségeket, gyümölcsöket
- A húsokat párolja vagy grillezze, süssön sütőzacskóban vagy római edényben
- Süsse a csirkét bőre nélkül
- A levest hidegen zsírozza le
- A főzelékeket sűrítse kefires habarással
- Főzze a zöldségeket fedő nélkül, így távoznak belőlük a puffasztó anyagok
- Kerülje a rántott ételeket!
- Soha ne használja újra a sütőolajat!
Szabad |
Tilos |
főtt, grillezett sovány húsok |
olajban sült húsok, rántott húsok, szalonna, kolbász, máj és belsőségek |
tőkehal, pisztráng, csuka, hekk |
ponty, angolna, tonhal, szardella |
krumplipüré, párolt rizs, nokedli, grillezett zöldségek |
krokett, hasábburgonya, röszti |
cukor nélküli kompótok, alma, körte, barack héja nélkül |
banán, szőlő, aszalt gyümölcsök |
burgonya, spenót, sóska, répa, borsó, zöldbab |
száraz bab, lencse, káposzta, kelbimbó, uborka, paradicsom, paprika |
sovány tej, zsírszegény sajt, - túró, joghurt, kefir |
tejszín, vaj, zsíros tej, érlelt sajt |
kevés tojás |
rántotta, tükörtojás |
zöldfűszerek (petrezselyem, kapor, rozmaring, stb.) |
csípős fűszerek (bors, chili, csípős fűszerpaprika) |
teljes kiőrlésű pékáru, piskóta, keksz |
vajas krémmel töltött sütemények, még meleg élesztős tészták, fánkok |
Forrás: www.egeszsegtukor.hu