Mi az igazság a C-vitaminról?

C-vitamin tartalmú gyümölcsok

Járványos, influenzás időszakban, illetve a hidegebb évszakokban, az immunrendszerünknek jobban kell dolgoznia, így több támogatásra van szüksége, hogy kivédje a betegségeket. Erre azonban a legtöbben már csak akkor gondolunk, amikor kaparni kezd a torkunk, eldugul az orrunk, belázasodunk, vagy köhögni kezdünk. A kellemetlen tünetek enyhítésére azonnal gyógyírt keresünk. A legelső, ami mindnyájunknak biztosan eszébe jut, a C-vitamin. Szinte egy belénk rögzült törvényszerűség, hogy ha betegek vagyunk, C-vitamint szedünk. Igen, megtanultuk anyáinktól, nagyanyáinktól, hogy a C-vitamin jó, mert erősíti a szervezetet, segítségével gyorsabban gyógyulunk.

 

De valóban jó a C-vitamin?

Egyesek csodaszernek tartják, amely a rákos sejteket is elpusztítja. Mások szerint akár ártalmas is lehet, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk. Olyan állításokat is olvasni, hogy a C-vitamin hosszú ideig történő fogyasztása vesehomokot vagy vesekövet idéz elő. Vajon kinek higgyünk?

 

Rántsuk le a leplet a C-vitaminról!

A C-vitamin, másképpen aszkorbinsav, egy antioxidáns tulajdonságú szerves sav. Alapvetően cukorszármazéknak tekinthető, vízben jól oldódik. Az aszkorbinsav a skorbutról kapta nevét. Az aszkorbinsav kezdőbetűje, az „a”, egy  fosztóképző, amely arra utal, hogy a C-vitamin hiánya az emberi szervezetben skorbuthoz vezethet. Nos, ezek talán nem is annyira számítanak új információnak. Azt viszont kevesen tudják, hogy kétféle aszkorbinsav létezik: L-típusú és D-típusú.

Hogy mi a különbség a kettő között?

C-vitamin, aszkorbinsavA D-típusú aszkorbinsavat szintetikusan állítják elő. Így rövid idő alatt nagy mennyiségű, olcsó C-vitamint tudnak piacra dobni. Az aszkorbinsav kémiai úton történő előállítását Reichstein és Grüssner dolgozták ki 1936-ban. Módszerük még ma is használatos. A két kémikus módszere a legolcsóbb cukorból, a D-glükózból indul ki. Ezt először hidrogénezik(!), majd oxidálják, ezután acetonnal(!) tovább módosítják, újra oxidálják, majd sósavat(!) adnak hozzá, kicsit melegítik és kész a D-aszkorbinsav.

Leegyszerűsítve: a cukrot erőteljesen vegykezelik, majd eladják nekünk minden betegségből meggyógyító C-vitaminként. Döbbenetes….

100 gramm cukorból egyébként 20-30 gramm aszkorbinsav nyerhető ezen a módon. Többek között ezt az „ipari” aszkorbinsavat használják az élelmiszerekhez tartósítószernek. Ugyancsak ez a típus kapható a gyógyszertárakban por formájában, de a gyógyszergyárak is ebből készítik a legtöbb C-vitamin tablettát. Amikor az orvos azt mondja, hogy ne együnk többet napi 60-100 mg-nál, akkor hinnünk kell neki. A szintetikusan előállított C-vitamin hosszú távon és nagy mennyiségben történő fogyasztása elképzelhető, hogy egészségkárosodást okozhat. Ez azonban még nem nyert bizonyítást, mert jó gyerek módjára, az orvos utasításait mindig betartjuk (szerencsére.)

Az aszkorbinsav másik fajtája, az L-típusú, viszont kizárólag természetes úton elállított, ezáltal sokkal bioaktívabb a szervezet számára, jobban is tudja hasznosítani. A természetes C-vitaminból lehetetlen a túladagolás, mivel a felesleg kiürül a szervezetből.

C-vitamin készítmények a webáruházban>>>

 

Miért kell szednünk C-vitamint?

C-vitamin, L-aszkorbinsavAz állatok nem szednek C-vitamint, mégis ritkábban betegszenek meg, mint az ember. A növényevőknél még érthető, hiszen a növényi táplálék vitaminban gazdag. De mi a helyzet a húsevőkkel?

Nos, nekik nincs szükségük C-vitaminra, mert a szervezetük képes előállítani azt. Bizony! A gerinces élőlények közül csak a denevér, a főemlősök és az ember nem képes erre. (Most akkor valóban mi lennénk a teremtés koronái...?)

A C-vitamin a legfontosabb vízben oldódó antioxidáns. Minden szövetnek, sejtnek szüksége van rá, a sejten belüli és kívüli funkciójához egyaránt. Egyik legfontosabb tulajdonsága hogy megköti a szabadgyököket, melyek elszaporodása betegségekhez vezet.

Az Egészség és Életmód internetes portálon azt írják, hogy „annyira szüksége van a szervezetünknek rá, mint a vízre. Ha egy bizonyos szint alá süllyed a testünkben lévő mennyiség, akkor meghalunk.” Ilyen esetről azért még nem hallottunk, hiszen az élelmiszerekben van elég aszkorbinsav tartósítószerként, és táplálék formájában (gyümölcs, zöldség) is beviszünk valamennyit. De ez összességében annyira minimális mennyiség, hogy szinte tényleg csak az életben maradásunkhoz elegendő.

A C-vitamint a szervezetünk nem tudja tárolni, ez általában igaz minden vízben oldódó vitaminra. Azt a mennyiséget, amire hirtelen szükségünk van, azt felhasználja a szervezetünk, a többit pedig kiválasztja. Ezért nagyon fontos a C-vitamin folyamatos utánpótlása.

 

Hogyan vegyük magunkhoz a megfelelő mennyiségű C-vitamint?

Citrom, mint C-vitamin forrásKöztudott, hogy a C-vitamin nagyon érzékeny a hőre. Éppen ezért a párolt, főzött vagy pirított zöldségek, gyümölcsök C-vitamin tartalmának jelentős része elvész. Fontos, hogy minél több nyers növényi táplálékot építsünk be az étrendünkbe. Azonban a szükséges C-vitamin mennyiséget szinte lehetetlen táplálék formájában magunkhoz venni.

Az Egészség és Életmód portál vizsgálta, hogy az állatok szervezete mennyi C-vitamint állít elő naponta. Ebből arra a következtetésre jutottak, hogy egy 68 kg-os ember számára naponta 12 000 mg(!) C-vitamin bevitele szükséges. (Ehhez képest az orvostudomány, az RDA szerinti szükséges mennyiséget 60 mg-ban határozza meg!)

A szükséges mennyiség az ember életkorától, súlyától, életmódjától és egészségi állapotától függően egyénileg változik. Mindenesetre elmondhatjuk, hogy naponta az embereknek 3 000 – 15 000 mg C-vitaminra van szükségük ahhoz, hogy szervezetük ellenálló legyen a betegségekkel szemben. Ekkora mennyiséghez azonban tömérdek vitamindús táplálékot kellene elfogyasztani, ami lehetetlenség.

Ezért szükséges vitaminkészítmények, vagy étrend-kiegészítők formájában magunkhoz venni.

 

Milyen C-vitamin készítményt válasszunk?

C-vitamin tablettaFentebb taglaltam, hogy az aszkorbinsav nem minden esetben valódi C-vitamin. Lehetőség szerint olyan C-vitamin készítményt válassz, amely L-aszkorbinsavat tartalmaz és emellett van benne természetes C-vitamin forrás is. Akkor jó egy vitaminkészítmény, ha tartalmaz például csipkebogyó, citrusféle, vagy más gyümölcs kivonatot. Természetes formában, tehát magában a növényben, ugyanis jelen vannak azok a ballasztanyagok is, amelyek szükségesek a C-vitamin felszívódásához.

A mesterségesen, vegykezeléssel előállított D-aszkorbinsavval vigyázni kell, nagy mennyiségben problémákat okozhat (pl. gyomor- és bélrendszeri panaszokat), és a felszívódása is kétséges. Azonban a természetes C-vitaminok korlátlan mennyiségben fogyaszthatók, napi több ezer milligrammnyi mennyiségtől sem lesz semmi bajunk, és biztosan hasznosítjuk a nagy részét.

 

Ezeket a C-vitamin készítményeket ajánlom neked:

Dr. Chen C-vitamin csipkebogyó kivonattal 80 db

Dr. Chen Natúr C-vitamin csipkebogyóval 80 db

Kosárba

100%-ban természetes aszkorbinsavat tartalmaz, tablettánként 1000 mg mennyiségben. Emellett pedig csipkebogyó kivonat is van benne. Így a természetes C-vitamin felszívódásához szükséges ballasztanyagok is rendelkezésre állnak.

Viva Natura C-vitamin porkeverék
hibiszkusz virággal és csipkebogyóval

Viva Natura C-viamin porkeverék csipkebogyóval és hibiszkuszvirággal

 

Kosárba

L-aszkorbinsavat (természetes C-vitamint) tartalmaz por formájában, kiegészítve hibiszkusz virággal és csipkebogyó hússal. A természetes növényi összetevők tartalmazzák a C-vitamin felszívódásához és hatékony beépüléséhez szükséges ballasztanyagokat. Kellemesen savanykás üdítőital készíthető belőle, mellyel 100%-osan tiszta és természetes C-vitaminnal támogathatod immunrendszeredet.

További C-vitamin készítmények a webáruházban>>>

c-vitamin

 


Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek