A medvehagyma szezonja március végétől május elejéig tehető. Ekkor friss zöld leveleit szedhetjük, amely számos gyógyhatása mellett még ráadásul nagyon finom is. Fokhagymára emlékeztető illata és íze miatt számos ízletes étel készíthető belőle, vagy fűszerként is használhatjuk. A legnépszerűbb medvehagyma recepteket összegyűjtöttük nektek, válogassatok belőle bátran, készítsétek el és fogyasszátok, mert nagyon, nagyon egészséges!
Ugrás a receptekhez:
-
Medvehagyma leves
-
Medvehagyma krémleves
-
Medvehagyma pesto sajttal
-
Medvehagyma krém
-
Medvehagyma főzelék
-
Medvehagymás cukkini krém padlizsánnal
-
Medvehagymás pulykamell cukkinivel és padlizsánnal
Medvehagyma leves
- Diétás, vegán
- elkészítési idő: kb. 45 perc
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 1 evőkanál olívaolaj
- 250 g újburgonya felkockázva
- 125 g medvehagyma levél
- 1 liter víz
- pici citromlé
- só
Elkészítése:
- Vágd fel apróra a vöröshagymát, kockázd fel a krumplit, mosd meg és aprítsd fel a medvehagymát.
- Egy nagy serpenyőben forrósítsd fel az olívaolajat, majd üvegesítsd meg benne a hagymát.. Ezután add hozzá a kockázott krumplit és gyorsan keverd össze.
- Öntsd fel a vízzel. Fedő alatt párold, amíg a krumpli majdnem puha lesz (kb. 15 perc, de függ a krumpli kockák méretétől is).
- Ezután add hozzá a medvehagymát és ízlés szerinti sót, és néhány percig párod még fedő alatt.
- Amikor a medvehagyma már megfőtt, de még élénkzöld színű, akkor zárd le. Adj hozzá néhány csepp citromlevet, ez pikánssá teszi.
Medvehagyma krémleves
- diétás, lehet vegán módon is készíteni
- elkészítési idő kb. 30 perc
Hozzávalók:
- 15 g vaj (kb. egy evőkanál)
- 1 db közepes fej vöröshagyma
- 2 db közepes burgonya
- 2 db zellerszár
- 1 liter zöldségleves vagy húsleves (ha nincs, akkor készíts leveskockából)
- 2 g medvehagyma
- 2 dl főzőtejszín (ha vegán módon szeretnéd készíteni, akkor használj növényi főzőkrémet, pl. zabkrémet)
- só, bors, őrölt szerecsendió ízlés szerint
- pici citromlé (elhagyható)
Elkészítése:
- Olvaszd meg a vajat egy nagy serpenyőben, és add hozzá az apróra vágott vöröshagymát.
- Add hozzá a felkockázott burgonyát, a felaprított zellert, majd öntsd fel és a zöldséglevessel. Nagy lángon forrald fel, majd tedd takarékra és párold lefedve kb. 10-15 percig, amíg a burgonya meg nem puhul
- Add hozzá a medvehagymát és főzd még 1-2 percig.
- Vedd le a gázról és ha egy picit meghűlt, akkor turmixold össze az egészet.
- Tedd vissza a tűzre, és add hozzá folytonos keverés közben a tejszínt, a sót, a borsot és az őrölt szerecsendiót. Forrald jól össze. Ha pikánsabban szereted a végén adj hozzá néhány csepp citromlevet.
Medvehagyma pesto sajttal
- diétás, lehet vegán módon is elkészíteni
- elkészítése kb. 10 perc
Hozzávalók:
- 50 g friss medvehagyma levél
- 25 g póréhagyma durván szeletelve
- 25 g darált dió (mandulával is készítheted!)
- 5 evőkanál olívaolaj
- 25 g parmezán sajt (vagy más keményebb sajt, amit szeretsz). Ha vegán módon készíted, akkor növényi sajtot használj hozzá.
- só
- pici cukor
A hozzávalókat tedd egy keverőtálba és durva fokozaton turmixold össze. Nem kell nagyon pépesnek lennie. Fogyaszd azonnal, vagy egy sterilizált üvegbe töltsd át és önts a tetejére olívaolajat, majd tedd a hűtőbe. Így néhány napig eltartható.
A pesto kiváló pirítós kenyéren vagy főtt tésztához keverve.
Medvehagyma krém
Készíts medvehagyma pestot, majd adj hozzá ízlés szerint tejfölt. Ettől lágy és krémes lesz. Kiváló tésztákhoz, köretként, de akár salátához is hozzákeverheted, vagy kenyérre is teheted.
Medvehagyma főzelék
- diétás, lehet vegán módon is elkészíteni
- elkészítése kb. 40 perc
Hozzávalók:
- 2 csokor medvehagyma
- 2 lapos evőkanál zsír vagy olaj
- 5 dl tej (hozzávetőleges mennyiség), ha vegán módon szeretnéd készíteni, akkor növényi tejhelyettesítőt használj, pl. zab italt, vagy rizsitalt
- 2 evőkanál liszt
- 1 szelet fehér kenyér
- 2 gerezd zúzott fokhagyma (nem feltétlenül szükséges)
- só, ételízesítő (ha lehet, házi ételízesítő), bors.
Elkészítés:
- A kenyér héját vágd le és áztasd fél deci tejbe.
- A medvehagyma szárát szedd le (apróra vágva zöldséges levesekhez felhasználhatod), mosd meg, jól csepegtesd le, majd aprítsd fel kicsire.
- Ha szeretnél fokhagymát beletenni, akkor azt is add hozzá.
- A medvehagyma főzeléket ugyanúgy kell készíteni, mint a spenótot. Kevés forró vízben párold néhány percig a medvehagyma leveleket, majd keverd össze a kinyomkodott kenyérrel.
- Ezután botmixerrel turmixold le az egészet.
- A zsírból és lisztből készíts rántást, engedd fel kb. 2 dl tejjel, tedd bele a medvehagyma pépet, keverd össze, fűszerezed ízlés szerint, forrald fel, és ha túl sűrű, akkor adj még hozzá annyi tejet, amennyit szükségesnek érzel
- Főtt tojással, grillezett csirkemellel vagy fasírttal is tálalhatod, de önmagában is nagyon finom. (forrás: www.haztartas-ma.hu)
Medvehagymás cukkini krém padlizsánnal
Ez egy tutira bevált medvehagymás recept, nagyon finom, imádjuk! Egyszerű elkészíteni, egészséges, vegán és többféle képpen is felhasználható. Próbáljátok ki, remélem nektek is ízleni fog!
Elkészítési idő: kb. 20-30 perc
Kiadósság: 2-4 főre
Hozzávalók:
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 4 evőkanál olaj (vagy kókuszzsír)
- 2 db közepes cukkini
- 2 db közepes padlizsán
- 4-5 teáskanál mustár
- 6-8 db friss medvehagyma levél
- ha hagymásabban szereted, akkor 1-2 gerezd fokhagyma és 1 kisebb fej vöröshagyma pluszban
Elkészítése:
- Mosd meg és pucold meg a hozzávalókat.
- A vöröshagymát aprítsd fel, majd a forró olajon üvegesítsd meg.
- Dobd bele a felkockázott padlizsánt és a cukkinit. Sózd, borsozd ízlés szerint.
- Fedő alatt párold, amíg a zöldségek megpuhulnak, de ne főzd szét! Maradjanak egyben a padlizsán és cukkini kockák! Nem szükséges alá víz, az a jó, ha a saját levében párolódik.
- Ha megpuhult, húzd le a tűzről és tedd félre, amíg kihűl.
- Tedd az egészet egy nagyobb tálba. Aprítsd fel a medvehagyma leveleket és add hozzá a tökhöz. Ezután tedd bele a mustárt is. (Ha hagymásabban szereted, akkor adj hozzá még nyers fokhagymát és vöröshagymát.) Az egészet turmixold össze, míg krémes nem lesz.
- Tedd hűtőbe néhány órára.
Pirítósra kenve nagyon finom, de pestoként is felhasználhatod tésztákhoz, és sült húsokhoz. Isteni finom!
További tippek:
- ha lágyabban szereted, akkor adhatsz hozzá tejfölt is
- ha túl lágynak érzed, adhatsz hozzá pici vajat, ettől sűrűbb állaga lesz lehűtés után
- tejszínnel felengedve és összemelegítve nagyszerű mártást készíthetsz belőle tésztákhoz, húsokhoz
- le is fagyaszthatod. Én pici műanyag tálakba vagy tejfölös poharakba szoktam tenni, folpackal lefedem a tetejét és úgy be a mélyhűtőbe. Ez szendvicsre nem igazán használható a felengedés után, de mártás készítéséhez remek és egész évben felhasználhatod.
Forrás: www.biotermekteszt.hu
Medvehagymás pulykamell padlizsánnal és cukkinivel
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Kiadósság: 4-6 főre
Hozzávalók:
- 1 kg filézett pulykamell
- 5 kanál kókuszolaj (kókuszzsír)
- 1 db nagyobb fej vöröshagyma
- 1 db zöld pritaminpaprika
- 1 db piros pritaminpaprika
- 2 db közepes méretű padlizsán
- 2 db közepes méretű cukkini
- fehér bors
- só
- 1 kávéskanál gyömbérpor
- 6-8 db friss medvehagyma levél
Előkészítés:
- A pulykamellet mosd meg, kockázd fel, majd tedd be a hűtőbe.
- A vöröshagymát és a pritaminpaprikákat aprítsd fel.
- A cukkinit és a padlizsánt mosd meg, de egyelőre ne pucold meg, mert nagyon megbarnul, mire felhasználnád.
Elkészítés:
- A kókuszzsírt forrósítsd fel, majd dobd bele a felaprított vöröshagymát és üvegesítsd meg. Ha korábban még nem használtál kókuszzsírt, akkor szólok, hogy ebben egy picit gyorsabban pirulnak az ételek, mint a disznózsírban vagy az olajban. Ezért vigyázz, mert könnyebben megkaphatja a hagymát, ami így keserű lesz és elrontja az egész étel ízét.
- Ha a hagyma már üveges, akkor tedd bele a felkockázott pritaminpaprikákat és párold együtt néhány percig. A paprika elhűti a zsírt, ezért legalább addig párold őket együtt, amíg a zsír visszaforrósodik, és újra sercegni kezd.
- Most jöhet a felkockázott pulykamell. Közepes tűzön hirtelen süsd át a hús összes oldalát, míg mindegyik szépen kifehéredik. A sült húsoknak az a titka, hogy ha forró zsírban hirtelen átsütöd, akkor picit megkérgesedik az oldala, és ez a kéreg nem engedi kifőni a hús nedvességtartalmát. Így főzés során nem szárad ki annyira a hús és benne marad a zamata is. Sokkal ízletesebb lesz a végeredmény. J
- Ha hús szépen kifehéredett, akkor tedd takarékra a lángot. Borsozd ízlés szerint és tedd hozzá a gyömbérport is. Ezután fedő alatt párold a húst addig, amíg félig megpuhul. (hústól függ, de kb. 20-30 perc.) Én úgy szoktam megállapítani, hogy mikor „félpuha”, hogy beleszúrok egy villát. Amikor a villa viszonylag könnyen belemegy, de még nem omlik tőle szét a hús, akkor nyilvánítom félig puhának. Ha a hús nem enged elég levet, akkor tegyél alá egy pici vizet, különben leég.
- Amíg a hús puhul, addig pucold meg a padlizsánt és a cukkinit, majd kockázd fel őket. Sózd be, így jobb íze lesz és lassabban barnul meg. Amikor a hús félpuha, add hozzá a felkockázott zöldségeket és párold tovább fedő alatt az egészet, nagyjából 20-25 percig. Akkor jó, ha a hús megpuhult. Főzés közben kóstold meg, hogy mennyire sós, ha szükséges, adj még hozzá ízlés szerinti sót.
- Közben mosd meg a medvehagyma leveleket és aprítsd fel őket. Amikor a hús megpuhult, dobd rá a medvehagymát, jól keverd össze és párold együtt őket még 5 percig. Ilyen rövid idő alatt a medvehagyma nem veszít túl sokat a hatóanyagaiból, szép zöld marad a színe is, viszont az íze szépen belefő az ételbe és nagyon finom lesz tőle.
Tipp: ha dúsítani szeretnéd az ételt, adj hozzá fokhagymás tejfölt, vagy öntsd fel 2 dl tejszínnel, esetleg adhatsz hozzá besamell mártást is.
Rizzsel és bulgurral is tálalhatod, de tésztával is finom.
Forrás: www.biotermekteszt.hu