Kurkuma fogyókúra - segítheti a fogyást a kurkuma?

Kurkuma, kurkumin fogyókúra

Őszintén szólva, én még nem sok kövér indiait láttam. Igaz, náluk nagy a szegénység, ezzel is összefüggésben lehet a karcsúságuk, de sokkal inkább hajlok elfogadni azt a tényt, hogy a hagyományos indiai konyha kedvelt fűszere, a kurkuma is szerepet játszhat ebben.

Bár a kurkumát leginkább antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt fogyasztjuk itthon, kíváncsi voltam, van-e valamilyen súlycsökkentő hatása is? Utána néztem és megosztom most veletek a kurkuma és fogyás összefüggését.

Kurkuma fogyásra gyakorolt hatása a kutatások szerint

Azt már tudjuk, hogy a kurkuma gyógyereje a benne lévő kurkuminnak köszönhető, mely kiváló antioxidáns és gyulladáscsökkentő. A legújabb kutatások azonban bebizonyították, hogy a kurkumin a fogyásban is szerepet játszik.

Számos állatkísérlet kimutatta, hogy a kurkumin nemcsak elősegítheti a fogyást, de

  • segíthet megakadályozni a súlygyarapodást,
  • csökkenti a zsírszövet növekedését,
  • és nagy dózisban alkalmazva fokozza az inzulinérzékenységet .

A kurkumin gyulladáscsökkentőként is ismert, és kémcsőben végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy ez segíthet bizonyos gyulladásos markerek visszatartásában, amelyek elhízáshoz vezethetnek.

Egy vizsgálatban 44 önkéntesnek, akik a vizsgálat előtt nem tudtak jelentős mértékben fogyni, 800 mg kurkumint és 8 mg piperint adtak naponta kétszer, 30 napon keresztül. A 30 nap elteltével a résztvevőknek jelentősen csökkent a testsúlyuk, kisebb volt a derékbőségük és a csípőkörfogatuk, és alacsonyabb volt a testtömeg-indexük (BMI).

 

Hogyan kell használni a kurkumát?

A kurkuma többféle formában is elérhető. Megvásárolhatjuk magát a nyers gyökérzöldséget, használhatjuk fűszerként, vagy szedhetjük étrend-kiegészítőként is.

Az indiaiak kurkumát gyakran teába keverve fogyasztják, fekete borssal és más összetevőkkel, például mézzel, gyömbérrel, olívaolajjal és kókuszolajjal. Számos indiai étel elengedhetetlen fűszere is. Bár a kísérletek szerint nagyobb dózisban adagolva tud hatékony lenni, higgyük el, hogy a rendszeresen fogyasztott kis mennyiségek is hatékonyak lehetnek hosszú távon. (valószínűleg ezért van kevés kövér indiai...)

Ennek ellenére nem tartom valószínűnek, hogy a magyar háziasszonyok a közeljövőben lecserélnék a szegedi vagy a kalocsai paprikánkat kurkumára. De nem is baj ez! A hagyományos, fűszerpaprikával készült ételeinket megtartva azonban, kénytelenek leszünk étrend-kiegészítőkhöz folyamodni, ha a fogyókúránkat kurkumával szeretnénk megtámogatni. De milyen étrend-kiegészítőt érdemes ehhez használni és hogyan fogyasszuk?

A legnagyobb hatékonyságot a kurkuma kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítőkkel érhetjük el. Érdemes olyat választani, ami esetleg tartalmaz fekete bors kivonatot is, amely nagyban segíti a kurkumin felszívódását.

Nincs „hivatalos” útmutató arra vonatkozóan, hogy milyen adagolásban kell szedni. Bár a legtöbb kutatás 500-2000 mg napi bevitelt javasol,  a legjobb, ha mindig követjük a gyártó utasításait, vagy megkérdezünk egy szakorvost vagy egy természetgyógyászt.

A szakemberek azt ajánlják, hogy kúra szerűen, maximum 2-3 hónapig szedjünk kurkumin kivonatokat vagy kurkumát, mert még nem áll rendelkezésre megfelelő kutatási anyag arra vonatkozóan, hogy nagy dózisban milyen hatással van az emberi szervezetre hosszú távon.

A kurkuma mellékhatásai

Mielőtt kurkuma kúrába kezdünk fogyás vagy más egészségügyi probléma javítása érdekében, érdemes szem előtt tartani, hogy bizonyos esetekben a kurkuma fogyasztásának vannak bizonyos kockázatai. Így például vérhígító hatása miatt nem ajánlott véralvadásgátló gyógyszerekkel együttesen fogyasztani, mivel fokozza vérzés kockázatát. Bizonyos mértékben gátolja a vas felszívódását, így vérszegénység, vagy vashiány esetén inkább ne kezdjük kurkuma kúrába! A kurkuma növelheti a vizelet oxalátszintjét, ami nagyobb kockázatot jelent a vesekövek kialakulásában. Ha valakinek hajlama van vesekőre, ajánlott kerülnie a kurkuma nagy dózisban történő szedését.


Tipp: legnépszerűbb kurkuma kivonatot tartalmazó kapszula a webáruházunkban:

Bioco Kurkuma kivonat kapszula 7500 mg

Bioco kurkuma kivonat kapszula

Kosárba

Kurkuma fogyokura

 


Szöllősi Adrienn
Felhasznált forrás: https://greatist.com


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Fogyókúra