A zöld tea ivás 7 előnyös hatása

Ha szlogent akarnék választani a zöld tea reklámozására, valami ilyesmit írnék: „Idd magad egészségesre zöld teával”.

De igazából nincs nagyon szüksége reklámra, mivel a zöld teát általában jól ismerik az emberek. Népszerűségét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy időről-időre fogyasztják olyanok is, akik nem kifejezetten az egészségük megőrzése céljából teszik ezt. Talán az ízét kedvelik, vagy csak úgy divatból…Ma már egy étterem vagy kávézó itallapján is alap választék a zöld tea. Jól is esik minden évszakban, hiszen melegen és hidegen is kiváló, és számos kiegészítővel feldobható, melyek nem csak ízét, hanem jótékony hatásait is fokozzák. Citrommal például szomjoltó, mentával és jéggel hűsítő, mézzel és gyömbérrel immunerősítő tulajdonságait erősíthetjük.

Zöld teák a webáruházban>>>

 

Mi mindenre jó, a méltán népszerű zöld tea?


Zsírégetés felsőfokon!

A zöld tea népszerűségének egyik legfőbb oka, hogy rendkívül hatékony segítség a zsírbontásban. Nem csak emésztésünket javítja ezáltal, de kiváló társnak bizonyulhat bármilyen fogyókúrás diéta részeként. A zöld teában lévő koffein és a katechinek növelik a rövid távú zsírégetést, és segítenek szabályozni a glükózszintet, megakadályozva a zsírfelesleg-tárolást.

A zöld tea zsíroldó hatását francia klinikai vizsgálatok is igazolták: napi háromszor egy csésze zöld tea a főétkezések után, havonta minimum egy-két kilogramm súlycsökkenéssel jár. Anélkül, hogy drasztikusan változtatnánk étkezési szokásainkon, pusztán zöld tea ivásával is megszabadulhatunk jó néhány kilótól (de legalábbis megelőzhetjük további plusz kilók felszedését.)

 

Rákmegelőzés zöld teával

A zöld tea fogyasztásának másik legfontosabb okát antioxidáns tulajdonságaiban kereshetjük. A daganatos betegségek megelőzésében nagy jelentőséggel bír a benne lévő epigallocatechin-gallát (EGCG), mely a polifenolok családjába tartozik. Ez nem csak csökkenti a rákos sejtek kialakulásának, ileltve a daganatok rosszindulatúvá válásának esélyeit, hanem elősegíti az egészséges sejtek növekedését a testben, tovább növelve a szervezet betegségekkel szembeni küzdelmét.

Köztudott, hogy a japánok nagy zöld tea fogyasztók. Megállapított tény, hogy a japán dohányosok körében ritkán alakul ki a bőrrák. Megállapították, hogy a zöld tea a sejteket károsító szabad gyököket leköti, akadályozza a hibás sejtek szaporodását. A japán országos rákkutató intézet szerint a zöld teát fogyasztók szervezetében lassabban növekszenek a daganatok.

Egy felmérésben kanadai kutatók több tízezer kínai nőt követtek nyomon több mint egy évtizedig, melynek eredményeként kimutatták, hogy a zöld teát rendszeresen fogyasztók között kisebb volt a bél-, a gyomor- és a torokrák kockázata.

 Zöld teák a webáruházban>>>

 

Cukorbetegség és szívbetegségek megelőzésére is jó

 A zöld teát a Kínai hagyományos orvoslásban évezredek óta alkalmazzák cukorbetegség, valamint szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére. Az a tulajdonsága, hogy rendszeres fogyasztásával megelőzhető a túlsúly kialakulása, már önmagában is kockázatcsökkentő tényező mind a cukorbetegség, mind pedig a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának tekintetében.

Egy vizsgálat szerint azon személyek között, akik legalább napi 3,75 dl teát fogyasztottak, alacsonyabb volt a kardiovaszkuláris betegségek előfordulása.

A zöld tea rendszeres fogyasztása bizonyítottan csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek, valamint a magas vérnyomás kialakulását. Átfogó, összegző, több kutatás eredményeit magában foglaló elemzések szerint a szívinfarktus előfordulása 11 százalékkal alacsonyabb azon személyek körében, akik naponta legalább 3-szor fogyasztanak zöld teát

 

Antibakteriális hatás

A zöld tea antibakteriális tulajdonságai felvértezik a szervezetet, ezért rendszeres fogyasztása immunerősítő hatású is. Antibakteriális tulajdonságait bevethetjük a szájüregi fertőzések és ínygyulladások esetén öblögetőként is. Ezenkívül gyulladáscsökkentő tulajdonságai segítenek a duzzanat és bőrpír elleni küzdelemben, különösen, ha pattanásokról van szó. Borogatásként és lemosószerként nehezen gyógyuló sebeknél is bevethetjük.

 

Maradj fiatalos zöld teával!

A zöld tea nemcsak kellemes üdítő ital, hanem antioxidánsai nagyszerű munkát végeznek az öregedésgátlás és a ráncok megelőzésében is! Ha több teát iszol (ami lényegében vízből áll), akkor hidratálod a bőrödet, és lehetővé teszed az alapvető tápanyagok felszívódását. Ezáltal a bőr feszesebbe, fiatalosabbá és üdébbé válik.

 

Relaxálj zöld teával!

Ha feszültnek érzed magad, vagy húzós napod van, tarts szünetet és igyál meg egy csésze zöld teát. Adj hozzá egy kis citromot, mézet, gyömbért vagy mentalevelet, hogy még ízletesebb legyen! Rövid idő múlva búcsút inthetsz a fejed fölött lebegő sötét felhőknek, hiszen a zöld tea egyik aminosav összetevője, az L-Theanine, nyugtató hatású.

 

Memória javítás zöld teával

A koffein fő hatóanyaga mellett a zöld tea olyan tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek kapcsolódnak az agy memóriajavításához és kognitív működéséhez. A zöld tea következetes ivásának hosszú távú hatása nagymértékben hozzájárul a memória és a szellemi frissesség megőrzéséhez idősebb korban is.

antioxidans-zold-tea-hatasa

 

 

Szöllősi Adrienn

 


Kapcsolódó cikkek

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek Tea sarok