A béta-karotin az A-vitamin elővitaminja, ami azt jelenti, hogy a szervezet - szükségleteinek megfelelően - maga állítja elő belőle az A-vitamint a májban. Emiatt a béta-karotint nem lehet túladagolni, az A-vitamint viszont igen. Ha teheted étrend-kiegészítő formájában inkább béta-karotint válassz és ne A-vitamint.
Mire jó a béta-karotin?
- számos szempanasz kezelésében segíthet
- véd a légúti fertőzésekkel szemben
- egészségesen tartja a bőrt, a hajat, a fogakat és a fogínyt
- részt vesz az ellenanyag-aktivitással rendelkező fehérjék, az úgynevezett immunglobulinok képzésében
- a májfoltok, öregségi foltok kezelésében hasznos lehet
- gyorsítja a növekedést és a csontfejlődést
- védi a száj, az orr, a garat, a légcső és a tüdő nyálkahártyáját
- tüdőtágulat és pajzsmirigy-túlműködés esetén is jó kiegészítő hatóanyag
- külön figyelmet érdemel a béta-karotin a rák megelőzésében betöltött szerepe miatt
- a béta-karotin ösztönzi az immunrendszer működését
- érelmeszesedés ellen is véd
- csökkenti a szívkoszorúér-elzáródás, a szívinfarktus és a hirtelen szívhalál kockázatát.
Egy tíz éven át tartó amerikai kísérlet bebizonyította, hogy a rendszeresen béta-karotint szedő férfiak körében fele annyi szívbetegség és prosztata rákos megbetegedés fordult elő, mint a kontrollcsoportban, amelynek tagjai nem kaptak béta-karotint.
Milyen élelmiszerekben van béta-karotin?
A béta-karotin minden zöld növényben megtalálható, legértékesebb forrásai: a rebarbara, a sárgarépa, a paraj, a kelkáposzta, a gyümölcsök közül pedig a sárgadinnye és a kajszibarack.
Jó tudni
- A cukorbetegek szervezete kevesebb béta-karotint tud hasznosítani, ezért nem ajánlatos túl nagy adagban szedniük.
- E-vitamin szedése esetén több A-vitaminra vagy béta-karotinra van szükségünk.
- A koleszterinszintet csökkentő szerek (szója, fokhagyma) csökkentik az A-vitamin felszívódását, tehát nagyobb az A-vitamin szükséglet.
- Az immunrendszer erősítésére érdemes cinkkel együtt szedni.
- Folyamatos szedése esetén kissé megsárgulhat a tenyér és a talp bőre. Ez nem tévesztendő össze a sárgasággal, mert a béta-karotin túlzott bevitele nem okoz rossz közérzetet és a szemfehérje sem válik sárgává.
- Dohányosoknak nem ajánlott semmilyen antioxidáns étrend-kiegészítő. A legújabb kutatások rámutattak, hogy az antioxidánsok nagy dózisban gyorsítják a tüdődaganat terjedését. (Forrás: http://www.origo.hu/egeszseg/20140128-az-antioxidansok-felgyorsithatjak-a-rak-terjedeset.html)
Felhasznált forrás: Kürti Gábor - Vitamin ABC (Csepp Kiadó, 2013.)