Benedekfű gyógyhatásai

Benedekfű – természetes segítség epe- és májbajokra, emésztési problémákra, étvágytalanságra
 

Benedekfű gyógynövény

A benedekfű népi elnevezése keserű bogáncs. Találó név, mert a benedekfű kivonata igen keserű. Ezt annak köszönheti, hogy nagyon magas a keserű anyag tartalma, aminek legfőbb gyógyhatását is köszönheti.

A népgyógyászatban megfigyelték, hogy a gyógynövények kinézete, vagy összetevőinek tulajdonságai összefüggésbe hozhatók az emberi szervekkel. Amelyik emberi szervre hasonlít, arra gyógyítólag hat. A keserű szó hallatán valószínűleg mindenkinek az epe jut eszébe. Ha ezt vesszük alapul, akkor a népgyógyászoknak helyes a fenti megállapításuk. A keserű anyagokat tartalmazó gyógynövények ugyanis kiváló gyógyszerei az epének, és ezen keresztül a májnak és az egész emésztőrendszernek.

 

 

Mire jó a benedekfű? 

Belsőleg:

  • serkenti az epetermelést
  • epehajtó tulajdonságú
  • szabályozza az epeműködést
  • az étvágytalanság hatásos ellenszere
  • nyugtatja a hasnyálmirigyet
  • javítja az emésztést
  • erősíti a gyomrot
  • szünteti a gyomorégést
  • a máj rendellenes működése esetén hatásos
  • májregeneráló hatású

 

Külsőleg:

  • bőrgyulladás
  • övsömör
  • herpesz
  • a népgyógyászat fagyás és a búr rákos elfajulásának kezelésére is használja

 

Hogyan alkalmazható a benedekfű?


A benedekfű, mint gyógytea

benedekfű tea

A benedekfű főzetet ritkán alkalmazzák önmagában, főként keserűsége miatt. A májregeneráló, epetermelést serkentő, emésztést javító gyógyteakeverékeknek viszont elengedhetetlen alkotórésze. Jól kiegészítik a cickafarkfű, máriatövis és a gyermekláncfű gyökér.

Ezekből a teakeverékekből napi 1-2 csészényit érdemes étkezés előtt elfogyasztani. Szigorú szabály szerint édesítés nélkül! Ha édesítünk egy keserű gyógyteát, pont a lényegét vesszük el, és csökkentjük a hatékonyságát.


Kosárba



Benedekfű tinktúra, vagy gyomorkeserű

Naturland svédcseppTinktúra vagy gyomorkeserű alatt a gyógynövények alkoholos kivonatát értjük. Elvileg otthon is elkészíthető, de én inkább javasolnám, hogy készen vásárold meg. Ha nem jó arányban kevered be, vagy nem megfelelő minőségű hozzávalókat használsz, hasmenés, hányinger vagy émelygés lehet a vége. A benedekfű nagyon sok gyomorkeserű alkotórésze, hiszen a legkiválóbb emésztést segítő gyógynövények egyike. Éppen ezért a svédcsepp is tartalmazza.

Ebből napi 2-3 alkalommal 1-1 kávéskanálnyit folyadékba keverve lehet fogyasztani.


Kosárba

 

Benedekfű bor

Na, ezt viszont nem valószínű, hogy meg tudod vásárolni. Benedekfű bort otthon készíthetsz, ha van egy üveg jó minőségű (és nem tablettás!) félédes borod.

Hozzávalók:

- 1 üveg (kb. 7 dl) félédes bor
- 10 g benedekfű
- 10 g ezerjófű
- 10 g üröm
- üvegtál, vagy befőttesüveg

Elkészítése:

Tedd a gyógynövény hozzávalókat az üvegbe, majd öntsd le a borral, úgy, hogy teljesen ellepje. Ezután tedd letakarva hűvös helyre, és 8 napon keresztül hagyd állni. Minden nap keverd meg egyszer-kétszer. 8 nap után szűrd le. Ebből napi egy pálinkáspohárnyit igyál meg, amíg el nem fogy.


Benedekfű lemosó- és ecsetelő szerként

A népgyógyászatban a bőr rákos elváltozásait, fekélyeket, herpeszt és bőrgyulladást is kezelnek vele. Ehhez főzetet kell készíteni. Egy csapott evőkanál benedekfüvet le kell forrázni 2-3 dl vízzel, állni hagyni 5 percig, majd leszűrni. Langyosan vagy szoba hőmérsékletűre hűtve lehet felhasználni. Naponta többször, szükség szerint alkalmazható a kezelendő felület leöblítésére, átmosására. Ha nagy a felület, akkor fürdővízhez adva, ülőfürdőként, vagy lábfürdőként is alkalmazható.

benedefu gyogyhatasai
Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Természet patika