Ki ne szeretne örökké fiatal maradni? Az öregedés azonban egy természetes folyamat, amit nem tudunk megállítani. Viszont a kor előrehaladtával jelentkező külső jelek és egészségügyi problémák ellen igenis sokat tehetünk.
Az öregedés folyamatában a legnagyobb ellenségünk a sejtek károsodása. Szervezetünk egyre kevésbé képes megfelelő mennyiségű erőforrást előállítani sejtjeink megújulásához, és egyre nehezebben védi ki a környezet és a stressz okozta sejtkárosító hatásokat. Segítsünk testünknek ebben a küzdelemben antioxidáns vitaminokkal
Az antioxidáns vitaminok jelentősége és hatása
Az antioxidánsok természetes vegyületek, amelyek segítenek csökkenteni vagy gátolni az oxidatív stresszt a szervezetben. Az oxidatív stressz olyan folyamat, mely során a sejtekben kártékony szabad gyökök keletkeznek. Ezek károsíthatják a sejteket és hozzájárulhatnak különböző betegségek, például szívbetegség, rák, gyulladások és más krónikus betegségek kialakulásához.
Az antioxidánsok megkötik vagy semlegesítik ezeket a szabad gyököket, így segítik megvédeni a sejteket és szöveteket a károsodástól. Az antioxidánsoknak számos forrása van, beleértve a gyümölcsöket, zöldségeket, dióféléket, olajos magvakat és egyes fűszernövényeket. Az E-vitamin, C-vitamin, Q10, béta-karotin, szelén és más vegyületek például olyan antioxidánsok, amelyek fontos szerepet játszanak az egészség és a fiatalos külső fenntartásában.
Ismerjük meg közelebbről a legfontosabb antioxidánsokat és pozitív hatásaikat a szervezetünkre!
Q10 Koenzim – szívünk védelmezője
40 éves kortól egyre nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri problémák – magas vérnyomás, visszér, szívinfarktus - kialakulásának. Q10 koenzim az egyik olyan antioxidáns, amely kifejezetten jótékony hatással van a szívünkre. Segít fenntartani a szívizomsejtek egészségét, javítja a vérkeringést, és hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Tehát, ne feledjük a Q10-et, ha szívünk egészségéről van szó!
Omega-3 zsírsavak – a gyulladáscsökkentő erő
Az Omega-3 zsírsavakról köztudott, hogy jó hatással vannak a szellemi frissesség megőrzésére és a szív- és érrendszer egészségéhez is fontosak. Emellett azonban erőteljes gyulladáscsökkentő hatásuknak köszönhetően az egész szervezetünk számára kincset érnek! Csökkentik az ízületi gyulladás kockázatát, segítenek a vérnyomás szabályozásában, és hozzájárulnak az általános gyulladásos folyamatok elleni küzdelemhez. Fogyasszunk rendszeresen Omega-3 zsírsavakban gazdag halakat és olajos magvakat, hiányállapotok esetén pótoljuk étrend-kiegészítővel!
Cink és szelén – az immunrendszerünk védelmezői
A cink és a szelén antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező nyomelemek, amelyek nélkülözhetetlenek az immunrendszer megfelelő működéséhez. Erősítik a szervezet védekező rendszerét, segítik a fertőzések elleni harcot, gyorsítják a sebgyógyulást és támogatják a sejtek regenerációját. A cink kulcsfontosságú összetevője olyan enzimeknek, amelyek segítenek megőrizni a látást és védenek a korral összefüggő látásromlástól, beleértve a makula degenerációt. A szelén hiánya pajzsmirigy betegségekben jelentkezhet, mely az teljes hormonháztartásunkra és emésztési folyamatainkra káros hatással lehet. Tehát, ha el szeretnéd kerülni ezeket a problémákat, gondoskodj a megfelelő cink- és szelénbevitelről!
Kurkumin – rákmegelőző és ízületi gyulladás elleni hatás
A kurkumin a kurkuma egyik alkotóeleme, mely erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Kutatások szerint képes megelőzni vagy lassítani bizonyos rákfajták kialakulását. Szintén tudományosan igazolt, hogy a kurkumin rendszeres fogyasztása megelőzheti az ízületi gyulladások kialakulását, illetve a meglévő ízületi panaszokat csökkenti. Indiában, ahol a kurkumát nélkülözhetetlen fűszerként használják és szinte minden tipikus indiai ételbe beleteszik, alig ismert az ízületi gyulladás fogalma. Tehát, egy kis kurkuma a mindennapi ételeinkben nemcsak ízletes, hanem egészségünket is szolgálja! Nálunk nem igazán közkedvelt fűszer, ezért beviteléről leginkább étrend-kiegészítő - kurkuma tabletták vagy kurkuma por – formájában tudunk gondoskodni.
Antioxidáns vitaminok – a szív- és érrendszer, valamint a bőr fiatalságának felelősei
A fiatalos test és bőr megőrzéséhez nélkülözhetetlenek bizonyos vitaminok, melyek segítenek megőrizni a bőr és az érfalak rugalmasságát. Az erek rugalmasságával egyben a megfelelő keringés fenntartásáról is gondoskodnak, így a belső szerveink, bőrünk és hajunk tápanyagellátása zavartalan maradhat. Hosszú távon a szerveink megfelelően működhetnek, bőrünk fiatalos maradhat, és a hajhullásnak, kopaszodásnak is elejét vehetjük.
Melyek a legfontosabb antioxidáns vitaminok?
C-vitamin: a legfontosabb immunerősítő vitamin, mely segít megvédeni bennünket a vírusos fertőzésektől és a náthától. Emellett nagy szerepe van a kollagén termelésében, ami a bőr feszességéért, az érfalak rugalmasságáért, valamint az ízületek mozgékonyságáért is felel. Mivel a C-vitamin segít a sejtmegújulásban, sérülés vagy műtétet követően érdemes fokozni a C-vitamin bevitelt, így a sebek és műtéti területek gyorsabban gyógyulnak, hamarabb erőre kapunk. Betegség esetén, sérülés vagy műtét után igyunk homoktövis velőt, mely igen nagy dózisban tartalmaz természetes C-vitamint!
E-vitamin: az öregedés lassítója. Az E-vitamint az egyik legerősebb antioxidáns vitaminként tartják számon, mely képes megvédeni a sejteket a káros hatások ellen. Ezáltal lassíthatja az öregedési folyamatokat az egész szervezetben. Hatására a bőrünk simább, érfalaink rugalmasabbak, körmünk és hajszálaink egészséges szerkezetűek és erősek maradhatnak. Az E-vitamin legjobb forrásai az olajos magvak és a homoktövis magolaj. Hiányállapotok esetén azonban érdemes étrend-kiegészítőként bevinni szervezetünkbe.
A-vitamin: a bőr regenerátora és az éles látás megőrzője. A kor előrehaladtával látásunk romlik. Már 40 éves kortól számolnunk kell azzal, hogy olvasószemüvegre lesz szükségünk. 60 éves kor felett gyakori a szürkehályog és makula degeneráció kialakulása. Az A-vitamin megfelelő szintje a szervezetben azonban lassíthatja a látásromlást, és megelőzheti a szürkehályog és egyéb időskori szembetegség kialakulását.
Az A-vitamin nem csak a jó látásért felelős, hanem segít a bőr regenerációjában is. Csökkenti a kollagén lebomlását, serkenti a bőrsejtek újraképződését, így segít az elhalt hámsejtek cseréjében. Ezzel üde és egészséges bőrt eredményez, amely mindig fiatalosnak tűnik.
A-vitamin természetes forrásai az állati belsőségek (máj, szív, vese), a tejtermékek, tojás, az erősen sárga és piros színű zöldségek és gyümölcsök, köztük is a sárgarépa a legjobb forrása. Hiányállapot esetén megfontolhatjuk az étrend-kiegészítőként való bevitelét is, de tartsuk szem előtt, hogy az A-vitamin könnyen túladagolható!
A fiatalos ragyogás tehát nem csak a tükörből születik meg – belsőnk egészsége és vitalitása is meghatározza, hogy mennyire érezzük és mutatjuk magunkat fiatalnak. Az antioxidánsok nem csupán a ráncok elleni küzdelemben állnak mellettünk, hanem az egészségünk védelmezőiként is. Őrizd meg fiatalságodat kívül-belül az antioxidánsokkal, és élvezd az élet minden pillanatát kortól függetlenül!
Szöllősi Adrienn
Kapcsolódó cikkek
-
Bőrfiatalító búzacsíraolaj
-
Célzott bőrápolással és vitaminokkal a ráncok ellen
-
Mi az igazság a C-vitaminról?
-
Béta-karotin hatása
-
A-vitamin szerepe, hiánya, túladagolása
-
E-vitamin, a szépség vitaminja
-
Fiatalító vitaminok - avagy hogyan segítenek megőrizni bőröd fiatalságát az antioxidáns vitaminok?
-
Kollagén hatása, avagy miért öregszik a bőrünk?