Angelikafű (angyalgyökér)

Angelica Archangelica

Angelikafű, angyalgyökér gyógyhatása

Népi elnevezései: angyalgyökér, angyalfű, orvosi angyélika

 

Az Angelikafű (Angyalgyökér) jellemzői

Európa magasabb hegyvidékein őshonos, hazánkban termesztik. Minden részében felhasználható, kétéves gyógynövény. Első évben a levélzete fejlődik, második évben erőteljes szára.

Herbája: A növény minden részét (gyökér, levél, termés) hasznosítják gyógyászati célokra.

Gyűjtése: A gyökerét, a levelét és a termését az első év őszén, illetve a második év tavaszán gyűjtik.

A növény hatóanyagai: minden része bővelkedik illóolajokban és keserű anyagokban. Gyökere és levele csersavat is tartalmaz, mely jó összehúzó hatású.

 

Az Angelikafű gyógyhatásai, felhasználása

Belsőleg:

Az angelikafű (angyalgyökér) keserű anyagai az illóolajokkal együtt jó étvágygerjesztő, emésztést serkentő és görcsoldó hatást fejtenek ki. Az orvosi angyalgyökér főzete teltségérzettel, puffadással, görcsökkel járó gyomor-bélrendszeri panaszok kezelésére alkalmazható.

Közismert szélhajtó, gyomorerősítő. Gyakran használják epebántalmak esetén is.

Teája vizelethajtó, vértisztító hatású, emellett köhögéscsillapító is.

Nyugtatja a központi idegrendszert, ezért stresszoldóként is használható akár magában, akár stresszoldó teakeverékek alkotóelemeként. Álmatlanság, pánikbetegség, túlhajszoltság esetén teája igen hatásos szer.

Külsőleg:

Az angelikafűből (angyalgyökérből) készített fürdő enyhíti az izmok fájdalmát. Ideggyulladás, köszvény és reuma esetén gyulladáscsökkentő hatású. Alkoholos kivonatát bedörzsölőként használhatjuk reumás panaszok, ízületi gyulladások esetén. Kiváló gyulladáscsökkentő hatású.

 

Elkészítése

Angyalgyökér tea: Az angelikafű különböző részeiből eltérő módon készítünk teát:

Gyökér: főzéssel készítjük. Egy csapott teáskanál gyökeret 500 ml forrásban lévő vízbe dobunk, majd 10 percig főni hagyjuk. Ezután leszűrjük és langyosan, ízesítés nélkül, étkezések előtt fél órával apró kortyokban fogyasztjuk. Napi 1-2 bögre javasolt.

Levél, szár: forrázással készítjük. Egy teáskanál angelikafüvet leforrázunk, majd 5 percig állni hagyjuk. Leszűrve, langyosan,étkezések előtt fél órával, apró kortyokban fogyasztjuk. Ajánlott napi adagja 2 csésze.

Ellenjavallat: az angelikafűből készített tea fogyasztása tilos várandósság és szoptatás idején, valamint vesegyulladás, gyomorfekély és bélfekély esetén.

angelikafű, angyalgyökér tea gyógyhatásai

 

 

Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógynövény lexikon