Minden, ami köles a webáruházban>>>
A köles egy gabonaféle, amellyel bármilyen más gabonát könnyedén helyettesíthetsz. Süthetsz belőle kenyeret, péksüteményeket, teheted müzlibe, készíthetsz belőle kását, vagy húsok mellé köretet. Amellett, hogy változatosan elkészíthető és finom, még számos egészségügyi előnnyel is bír. Íme 7 ok, ami miatt érdemes rendszeresen kölest fogyasztanod!
1. Gluténmentes
Mivel a köles gluténmentes, ezért a lisztérzékenységben vagy gluténérzékenységben szenvedők is bátran fogyaszthatják. Kiváló alternatíva számukra a búza helyettesítésére. (Mivel a keresztszennyeződés fennállhat, ezért csak olyan kölest vagy kölesből készült terméket vásárolj, melynek a csomagolásán fel van tüntetve, hogy gluténmentes üzemben készült!)
2. Erősíti az immunrendszert
A köles bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban, ezért rendszeres fogyasztása támogatja a szervezet immunitását. Nagyon magas a B-vitamin tartalma, amely az izmok és az idegrendszer megfelelő működéséhez is szükséges. Emellett kalciumot, vasat, káliumot, cinket és magnéziumot is tartalmaz.
3. Székrekedés ellen is köles!
A köles nagyon jó rostforrás, ami jótékonyan hat a belekre és segít fellazítani és kiüríteni a besűrűsödött bélsarat. Székrekedés ellen ezért is nagyon hatékony élelmiszer. Emellett segít megszüntetni a gázképződést, a puffadást és az ezzel együtt járó bélgörcsöket.
Az emésztési folyamatok szabályozásával javítja a tápanyag visszatartást és csökkenti a súlyosabb gyomor- és bélrendszeri betegségek, pl. a gyomorfekély kialakulásának esélyét.
4. Védi a szív- és érrendszer egészségét
A köles a legjobb gabonaféle lehet az étrendedben, ha meg akarod őrizni a szíved és az érrendszered egészségét. Gazdag ugyanis magnéziumban és esszenciális zsírsavakban. Csökkenti a koleszterinszintet és megakadályozza az érelmeszesedést. Rendszeres fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Minden, ami köles a webáruházban>>>
5. Cukorbetegség ellen
A köles alacsony glikémiás indexű élelmiszer, így inzulinrezisztenciában vagy diabéteszben szenvedők számára is ideális táplálék.
6. Antioxidánsokban gazdag
A köles gazdag fenol- és antioxidáns forrás, így felveszi a harcot az oxidatív stresszel szemben. Rendszeres fogyasztása segíthet megőrizni a sejtek egészségét, hozzájárulhat az öregedési folyamatok lassításához.
7. Fogyókúrázóknak is ajánlott
A köles rendkívül kalóriaszegény gabona, viszont gazdag rostban és fehérjékben. Emiatt jóllakottság érzetet ad. Emésztése hosszabb ideig tart, mint pl. a rizsé, így nem leszel egy óra múlva újra éhes. Magas fehérjetartalma megfelelő energiaszintet biztosít számodra a következő étkezésig.
Szöllősi Adrienn