A C-vitamin csökkentheti a vérzéses Stroke esélyét

2014. 03. 18. 11:44:00
A C-vitamin csökkentheti a vérzéses Stroke esélyét

Újabb érv a C-vitamin mellett. Egy francia kutatás eredményei szerint a C-vitaminban gazdag ételek rendszeres fogyasztása csökkentheti a vérzéses Stroke esélyét, míg a C-vitamin hiánya kockázati tényezőt jelenthet.

C-vitamin csökkentheti a Stroke esélyét4A francia kutatók a vizsgálat során 65 olyan páciens adatait tanulmányozták, akik agyvérzésen estek át. A kontrollcsoportban 65 egészséges résztvevő volt.

Vérzéses Stroke akkor jön létre, amikor az agyi artéria megreped és vérzik. Ritkábban -az esetek 15%-ban - fordul elő, mint az úgynevezett iszkémiás, azaz oxigénhiányos stroke, de veszélyesebb, mert gyakrabban végződik halállal.

A vizsgálat során megmérték a résztvevők vérének C-vitamin-koncentrációját, hiogy kiderítsék, milyen kapcsolat van az agyvérzés és a vitamin mennyisége között. Összesen 41%-uk vérében átlagos, 45%-uknál alacsony volt a C-vitamin szintje, 14%-uknál pedig vitaminhiányt állapítottak meg. A Stroke-on átesettek vérében általában kevés C-vitamint, az egészséges kontrollcsoportnál normális szintet mértek a kutatók.

Stéphane Vannier, a kutatás vezetője, a rennes-i Pontchaillou Egyetemi Kórház munkatársa megjegyezte, hogy a C-vitamin valószínűleg segít a vérnyomás szabályozásában, valamint a csontokban, a bőrben és más szövetekben található kollagén nevű fehérje előállításában, ám ezt további kutatásoknak kell tisztázniuk.

Forrás: Recept Nélkül Magazin - 2014. márciusi szám


Kapcsolódó cikkek