A 7 legjobb immunerősítő étel télen

A 7 legjobb immunerősítő étel télen

Az erős immunrendszer az alapja a kórokozók elleni védelemnek, beleértve a baktériumokat, vírusokat, gombákat és más élősködőket. Ezért egész évben fontos immunerősítő ételeket fogyasztani, de különösen a hideg időben és influenza szezonban. Ez idő alatt nem csak a napi vitamin mennyiséget szükséges növelni, de az ételeinkre is fokozott figyelmet kell fordítani!

Immunerősítő ételek

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy együnk sok zöldséget, gyümölcsöt és egyéb értékes tápanyagokat. De vajon mik a legértékesebb táplálékok ilyenkor?

A legfontosabb immunerősítő az E-vitamin, A-vitamin, C-vitamin, bioflavonoidok, karotinoidok, szelén, Omega-3 és a cink.

 

Az alábbi ételeket fogyaszd rendszeresen:

  • Citrusfélék: A C-vitamin nagy mennyiségben megtalálható a citrusfélékben. A C-vitamin növeli a fehérvérsejtek számát a fertőzésekkel szemben, valamint megakadályozza a vírusok elszaporodását. A C-vitaminok és a bioflavonoidok együtt dolgoznak a megfelelő védelemért.
  • Alma: Az egyik legcsodálatosabb tápanyag az almában a pektin. Ez igazából az ember számára nem tápanyag, mivel emésztetlenül halad át a tápcsatornán, de a vastagbélben élő baktériumok számára kitűnő táptalajt biztosít. Ezek pedig hálából jó állapotban tartják az immunrendszerünket.
  • Sárgarépa: Ez a zöldség rengeteg béta-karotint termel, ami természetes védelmet nyújt a sejteknek. Serkenti az immunsejteket és véd a rák ellen.
  • Fokhagyma: Antioxidánsban és szelénben gazdag tápanyag, amely harcol a betolakodók ellen. Nyersen érik el a legjobb hatást, de fogyaszthatod levesek és mártások formájában is. A maximális hatás érdekében a legjobb, ha összetörjük a gerezdet és egy-két percig állni hagyjuk mielőtt beletesszük az ételbe és megfőzzük. Ennek oka, hogy a fő hatóanyaga összetörve oldódik ki belőle.
  • Mandula: Fehérjében és cinkben gazdag élelmiszer. Erősíti az immunrendszert és védi a bőrt a kiszáradástól. Ráadásul lassan felszívódó, de hőt adó energiával látja el a testünket. Nem fogunk fázni, ha naponta megeszünk egy marék mandulát vagy bármilyen olajos magot. (a felmelegítő hatást a pörköletlen, nyers magok eredményezik)
  • Egészséges zsírok: Az Omega-3 zsírsavak csökkentik a gyulladást és szabályozzák a T- és B-limfociták (az immunrendszer védekező elemeinek) működését. A halak olajában megtalálható EPA és DHA zsírsavak megoldást jelentenek számos gyulladásos problémára megfelelő mennyiségben. Amennyiben Omega-3 zsírokat adsz az étrendedhez, az megváltoztatja az immunsejtek összetételét és előnyösen hat a fagocitákra. A fagociták az immunrendszer elemei. Köznyelven falósejtek, vagy fehérvérsejtek, amelyek alkalmasak idegen anyagok, baktériumok bekebelezésére és lebontására.
  • Brokkoli: A brokkoli már régóta ismert a táplálkozás-tudományban, mint kiváló immunerősítő. Ezt  a hatását főleg a benne található béta-karotinnak, cinknek és szelénnek köszönheti. Ezen kívül a brokkoliban található néhány erős antioxidáns tulajdonságú összetevő, melyek igen nagy eredménnyel veszik fel a harcot a sejteket károsító szabad gyökökkel szemben. A brokkoli hő hatására elveszíti a tápanyagainak jelentős részét, ezért ha lehet, enyhén párolva készítsd el.

Forrás: www.vitaking.hu

Immunerősítés télen


Kapcsolódó cikkek

<

Tartalomhoz tartozó címkék: Táplálkozási tippek